Elítélték, lemondott a közigazgatási miniszter

Távozik a közigazgatási és regionális fejlesztési minisztérium éléről Liviu Dragnea. Korrupcó miatt ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Liviu Dragnea fotó: stareapresei.ro
Liviu Dragnea fotó: stareapresei.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2015. május 15., 16:24
0 hozzászólás. 

A PSD székházában tartott közös sajtóértekezletükön Victor Ponta pártelnök és kormányfő közölte, hogy a Klaus Iohannis államfővel tartandó konzultációt követően javasol új kormánytagot Dragnea helyére.

Dragneát abban találta vétkesnek a bíróság, hogy politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az akkori államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése végett, ami Traian Băsescu leváltásához vezetett volna.

2012 júliusában népszavazást tartottak arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Băsescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Băsescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

A bíróság ítéletét kommentálva Ponta azt mondta: az igazságszolgáltatás jelképesen egy politikai döntést marasztalt el. Ponta szerint a bíróság elítélte azokat, akik eldöntötték az államfő felfüggesztését, és valójában azt a 7,4 millió embert is, akik Băsescu menesztésére voksoltak.

„Ezek után mindannyian azon gondolkodunk, hogyan tudunk anélkül választási kampányt szervezni, hogy voksolásra buzdítanánk az embereket" - jegyezte meg ironikusan a román miniszterelnök.

Dragnea azt mondta, továbbra is ártatlannak tekinti magát, de tiszteletben tartja a bíróság döntését, és nemcsak a kormánytagságról mond le, hanem hétfőn a PSD ügyvezető elnöki mandátumáról is benyújtja lemondását a párt állandó irodájának.

Dragneát és a 2012-es választási bizottságok több tucatnyi tagját a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata alapján ítélte felfüggesztett börtönre a bíróság.

A DNA szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.

Az első fokon meghozott ítélet ellen a legfelső bíróság egy másik bírói tanácsánál lehet fellebbezni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."