Nem szállíthatják el a tilosban parkoló autókat

Érvénytelenek a tilosban parkoló autók elszállításáról szóló önkormányzati rendeletek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

TilosbanParkolas
A városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 26., 05:43
0 hozzászólás. 

Jogerős végzésben mondta ki a legfelsőbb bíróság hétfőn, hogy a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállításának szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, így a városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek.

A legfelsőbb bíróság Victor Ciorbea ombudsman fellebbezésének helyt adva hozta meg a joggyakorlat egységesítését célzó határozatát.

Az autótulajdonosok ezrei pereskednek az önkormányzatok által megbízott cégekkel, amelyek a tilosban várakozó gépkocsik elszállításával foglalkoznak, ám a bíróságok nem ítélkeztek egységesen az ilyen esetekben: erre hivatkozva fordult a legfelsőbb bírósághoz az ombudsman, a nép ügyvédje.

A pórul járt szabálysértők többnyire nem a közlekedési kihágás tényét és az ezért kiszabott közlekedési bírságot, hanem a - jármű elszállítását és őrzését magába foglaló - "szolgáltatás" árát kifogásolták a bíróságokon, azt állítva, hogy az ezért felszámított csaknem ezer lej valójában minden jogalapot nélkülöző nyerészkedés a város, illetve a megbízott cég részéről.

A bíróság hétfői végzését magyarázva az ombudsman rámutatott: a döntésnek nincs visszamenőleges hatálya, így azok, akik nem tudták a pereskedéssel visszaszerezni az autójuk elszállításáért felszámított összeget, nem reménykedhetnek a bírósági végzés utólagos megváltoztatásában.

Hozzátette: valójában a kormány követett el mulasztást, amikor a tilosban parkoló gépjárművek elszállítását lehetővé tevő 2002-es sürgősségi rendeletéhez nem adott ki végrehajtási szabályzatot: erre a joghézagra próbáltak - szabálytalanul - helyi megoldásokat kidolgozni a városi önkormányzatok.

Ciorbea úgy vélte, a kormány pótolni fogja a hiányosságot, feltételezhetően még a legfelsőbb bírósági döntés hatályba lépése - vagyis megindoklása és a hivatalos közlönyben való közzététele - előtt.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."