Ennyivel drágul a gáz

Elfogadta a kormány szerdán a lakossági gázár liberalizálásának legújabb ütemtervét. 2020 áprilisáig mintegy 69 százalékkal drágul a gáz megawattórája.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Gazego
2020 áprilisában eléri a 90 lejt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 01., 20:01
0 hozzászólás. 

Az ipari fogyasztók esetében már nem szabályozzák a gáz árát. A lakossági fogyasztók esetében eredetileg 2018-ig kellett volna liberalizálni az árakat, de Bukarest elhalasztotta ezt az időpontot, és 2021-ig tartó ütemtervről állapodott meg nemzetközi hitelezőivel.

A kormány szerdai közleménye szerint a drágítás ezentúl nem negyedévenként vagy félévenként, hanem éves ütemben fog lezajlani, és az eredetileg betervezett áremelkedés így három év helyett hat év alatt várható.

A belföldi kitermelésű gáz megawattóránkénti ára szerdától 53,3 lejről 60 lejre emelkedett. 2016 júliusától az egységenkénti ár 66 lejre növekszik, egy évvel később pedig 72 lejre.

A kormány szerint 2018 áprilisában lehetőség nyílik újratárgyalni a gáz árát, tekintettel arra, hogy a hatéves időszak hosszú, ugyanakkor előrevetítették a gázdrágulás további ütemtervét. Így 2018 áprilisától megawattóránként 78 lej lakossági gázárral számolnak, ami egy év múlva 84 lejre nő, majd 2020 áprilisában eléri a 90 lejt.

A közlemény szerint a liberalizálási ütemterv meghosszabbításakor figyelembe vették, hogy a földgázfogyasztás csökken Romániában az ipari fogyasztás visszaesése és a különböző energiahatékonysági programok miatt. Emellett az áramtermelők gázigénye is csökkent a megújuló energiaforrás-kapacitások beüzemelése következtében, és az importgáz iránti kereslet is csökkent. Ez utóbbi fogyasztása a 2013-ban jegyzett 15 százalékról 7 százalékra csökkent tavaly.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."