Itthon » Politika

Emelték is, nem is, fizetnek is, nem is

Lehet, hogy önmagának fizet bért a város, lehet, hogy nem lesz járda, de lobogni fog a székely zászló. Hejhó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. szeptember 25., 15:07
1 hozzászólás. 

Csupán öt témával indult a székelyudvarhelyi városi tanács szeptemberi ülése, de még mielőtt belevágtak volna, Jakab Attila EMNP-s tanácsos megköszönte a polgármesternek, hogy betartotta két évvel korábbi ígéretét, és felújították az UFF tetőszerkezetét.

Bíró Edit kérdésére válaszolva Bunta Levente arról számolt be, hogy reményeik szerint az október 23-i ünnepségen már loboghat a város székely zászlója – az ügyben még egyeztetések vannak, a zászlórudat a katolikus egyház területén állítanák fel, és úgy tűnik, nem lesz akadálya.

Szintén napirend előtt vetette fel Gálfi Árpád polgári tanácsos a Termés utcai lakók helyzetét, ami még a múltkori tanácsülésen volt téma. A polgármester egy bizottságot nevezett ki, melynek fő feladata az utcában történt illegális építkezések felderítése lesz. Várhatóan jövő tavasszal el is bontanak néhány házat.

Drágul a gáz, de nem kell többet fizetnünk

Elsőként egy költségvetés-módosítást hajtott végre a tanács, ugyanis több iskola, a Kipi-Kopi napközi és a múzeum is pénzügyi forrásokhoz jutott, ezeket foglalták a büdzsébe. Másodikként az Electrica Rt.-nek adtak át ingyenesen egy területet, mert jövő évben felújításokat szeretnének végrehajtani az elavult hálózaton. A tervek szerint a munkálatok következtében a Kuvar és Sziget városnegyedek lakóinak kevesebb áramszünettel kell majd számolniuk.

A városgazdálkodási vállalat kérése volt a harmadik téma: a csupán az RMDSZ támogatásával megszavazott határozat értelmében 391.59 lejre növekszik a távhő gigakalóriánkénti lakossági ára. Bár 12 százalékos emelés történik, a fogyasztóknak mégsem kell többet fizetniük: Ráduly Mihály, az Urbana igazgatója szerint az elmúlt szezonban kevesebb hőt szolgáltattak a tervezettnél, így meg kell emelniük az árát, hogy a városkasszából kiutalt összeget fel tudják használni.

Dr. Zakariás Zoltán néppárti tanácsos megkérdőjelezte a város távhő-stratégiájának megalapozottságát, többek között azzal érvelve, hogy a gázár liberalizációját felfüggesztették, így az egyelőre nem növekedik nagymértékben. Ráduly szerint ez pusztán kampányfogás, és az elnökválasztás után, januártól folytatódik az áremelés, ezért továbbra is kitart a távhőszolgáltatás mellett.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy idén összesen három személy csatlakozott vissza a távfűtési rendszerre. Ezt ő is kevésnek tartja, de számításaik szerint az elmúlt évek fejlesztései jövő őszre érnek be, és akkor alacsonyabb árakkal tudnak majd több fogyasztót visszacsalogatni a városi fűtésrendszerre.

Lesz járda, ha adsz területet

A negyedik határozattal egy turisztikai pályázat során, a városközpont népszerűsítésére felhasznált ingóságokat fogadott el a tanács adományként, majd ötödikként a polgármesteri hivatal szervezeti felépítését tárgyalták. Ez utóbbi határozat néhány, évekkel korábban megszűntetett munkahelyet állít vissza, illetve szervez át.

Végül a különfélék kerültek sorra, itt elsőként Mike Levente tette szóvá, hogy a Templom utca felújítási tervében nem szerepelnek járdák, illetve nehezményezte a szokatlanul nagy port a Móricz Zsigmond utcában és környékén. Előbbi kérdésre Tikosi László reagált, elmondása szerint a tervbe valóban nem kerültek járdák, de a lakókkal egyezkednek, és, aki hajlandó átadni egy részt az udvarából, annak a háza elé járdát is építenek később – egyelőre egy lakó egyezett bele ebbe.

Orbán Balázs egy, az előző tanácsülésen kapott ígéretre tért vissza, és kérte az Udvarhelyi Média Kft. pénzügyi jelentését. Farkas György városmenedzser ugyan ezt a mostani tanácsülésre ígérte, most azonban azt mondta, a tanácsosok szokványos év végi jelentést fognak kapni, mint más intézmények esetén is.

Önmagának fizet bért a város?

Gálfi Árpád azt kérdezte, hogy a városi intézményként működő helyi rendőrség fizet-e bért ideiglenes irodájáért a Villanytelep utcában – Farkas György szerint igen. Gálfi szerint azért fontos kérdés ez, mert tudomása szerint az épület a város tulajdonát képezi, ezt ingyen bérbe adják az Ivó Kft.-nek, és a helyi rendőrség nekik fizet bért – így tulajdonképpen egy városi intézmény a város egyik épületben tartózkodásért fizet. Géczi Levente szerint az épület telekkönyvi helyzete nem tisztázott, ezért nem egyértelmű a helyzet.

Bíró Edit a Nagy-Küküllő, a Varga-patak és a Malom utcai fahíd elhanyagoltságát kifogásolta. Tikosi László szerint a Küküllőt nem tudják tisztítani, ez ugyanis teljes mértékben a vízügyi hatóság hatásköre, de a Varga-patakba beömlő szennyvizet a jövő év folyamán szeretnék elvezetni, ezzel megoldva a városközpontban terjengő bűzt. Elmondta azt is, a fahidat a napokban javították ki, és hamarosan egy új, modern fahíd építését tervezik.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2014-09-26 05:46:52
Semmi hír a Gábor Áron utca és a Bethlen negyed összekötéséről. Pedig az ingatlant már a tavaly megvették, hogy utca legyen.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."