A munkaügyi miniszter lett a PSD ideiglenes elnöke

Rovana Plumb munkaügyi minisztert nevezte ki egyhangúlag a PSD ideiglenes elnökévé a párt állandó irodája szerdán.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

RovanaPlumb
Rovana Plumb
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 16., 08:03
0 hozzászólás. 

Victor Ponta kormányfő, a párt öt éve megválasztott elnöke tisztázta: nem felfüggesztette elnöki mandátumát, hanem lemondott a párt éléről.

A PSD rövidesen összehívja kibővített döntéshozó testületét, a párt végrehajtó bizottságát (CEx), amely elvileg felülbírálhatja a szűkebb pártvezetés döntését, de ezt senki sem tartja valószínűnek. A CEx fogja eldönteni, hogy összehívja-e ősszel a legnagyobb kormánypárt kongresszusát, vagy 2017-ben, a parlamenti választások után rendeznek tisztújítást.

"Nem vagyok már a PSD elnöke, nem jövök holnap ide, hogy visszavegyem a székem, egyébként már az irodámból is kiköltöztem" - ecsetelte érkezésekor döntése visszafordíthatatlan voltát Victor Ponta, amikor megérkezett a PSD székházhoz. Hozzátette: sürgősen el kell dönteni, ki vezeti a PSD-t, hogy a párt a kormányzásra összpontosíthasson, ahol "sok a tennivaló".

A korrupciógyanúba keveredett Ponta vasárnap nyílt levélben értesítette párttársait, hogy visszalép a párt éléről, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania. Ponta nem hagyott kétséget afelől, hogy folytatni akarja munkáját a kormányban, a miniszterelnöki tisztségből nem szándékszik lemondani.

Rovana Plumbot, a PSD nőszervezetének vezetőjét márciusban választották a PSD országos tanácsa élére. A posztot - a korrupcióért két ízben is bebörtönzött, időközben feltételesen szabadlábra helyezett - Adrian Năstase volt miniszterelnökkel való szolidaritás jegyében nem töltötték be csaknem három évig, ugyanis 2012-es letartóztatásáig Năstase vezette a PSD országos tanácsát.

A kormány vezető erejének számító PSD most is a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által indított eljárások miatt maradt csúcsvezetők nélkül. Ponta előtt a párt ügyvezető elnöke, Liviu Dragnea is visszalépni kényszerült: ő azonban kormánytagságáról - a regionális fejlesztési miniszteri posztról - mondott le, párttisztségéből csak formálisan vonult vissza, hiszen azóta - a párt alapszabályában nem létező - "politikai koordinátori" minőségben tart gyűléseket a PSD területi szervezeteivel.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."