Ponta lemond, ha…

Feltételekhez köti lemondását a korrupciógyanúba keveredett kormányfő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

victor-ponta8-uh
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 16., 12:39
0 hozzászólás. 

Kész lenne lemondani a miniszterelnöki tisztségről a korrupcióval gyanúsított Victor Ponta kormányfő, ha előzetesen Klaus Johannis államfő írásban vállalná, hogy a jelenlegi baloldali koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással - jelentette csütörtökön a Mediafax hírügynökség, Ponta egy televíziós interjúját idézve.

A jobbközép politikai nézeteket valló államfő a szociáldemokrata miniszterelnök lemondását sürgeti, amióta a korrupcióellenes ügyészség június elején bűnvádi eljárást indított Ponta ellen. Az elnök nem válthatja le a parlament által kinevezett miniszterelnököt, de az alkotmány tág mozgásteret biztosít számára abban a tekintetben, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

Ezt kihasználva Traian Băsescu korábbi államfőnek mindkét mandátuma elején - 2004 és 2009 decemberében - sikerült a baloldal mellé felsorakozott parlamenti többséget megbontania és saját, jobbközép pártja mögé többséget szerveznie. Az államfő ugyanis két sikertelen kormánybeiktatási próbálkozás után feloszlathatja a parlamentet. Ezt a kisebb pártok törvényhozói nem akarták kockáztatni, inkább átültek az elnök táborába, mert jobban ragaszkodtak mandátumuk kitöltéséhez, mint politikai szövetségeseikhez.

Ponta csütörtökön kifejtette: nem hajlandó lemondani csak azért, hogy Johannis egy jobboldali politikust jelölhessen miniszterelnöknek. Szerinte "hazudik" az, aki az előre hozott választások lehetőségéről beszél, mert kizártnak tartja, hogy a törvényhozók lemondanának a választásokig hátralévő egyéves mandátumukról, amikor tudják: az új parlament létszáma sokkal kisebb lesz.

A szociáldemokrata politikus jelezte: a lemondásról szóló ajánlata nem függ össze korrupciós botrányával. Azt a lehetőséget, hogy átadná a miniszterelnöki posztot a baloldali koalíció egy másik politikusának, állítólag már decemberben felvetette Johannisnak, amikor alulmaradt vele szemben az elnökválasztáson.

Victor Ponta szerint ő azért nem mondhat le a miniszterelnökségről, mert azzal "elárulná" pártját és választóit. Mint mondta, nem tartja magát pótolhatatlannak, csak azt akarja elkerülni, hogy azok térjenek vissza a hatalomba, akik "tönkretették az országot" 2009-2010-ben.

Pontát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal gyanúsítja, hogy 2007-2008-ban valós munkavégzés nélkül, hamis tevékenységi beszámolók alapján vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot egy olyan ügyvédi irodától, amely politikai kapcsolataival visszaélve jutott jelentős állami megrendelésekhez. A politikus ártatlannak mondja magát.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."