Bírságolna a belügyminiszter a ki nem tűzött román zászló miatt

Szankciókat kért a belügyminiszter, mert Sepsiszentgyörgyön nem tűzhették ki a román zászlót.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Sepsiszentgyorgy-varoshaza
Sepsiszentgyörgyi városháza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 10., 07:49
1 hozzászólás. 

Az érintettek felelősségre vonását és megbírságolását kérte a belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban Gabriel Oprea miniszter amiatt, hogy kedden, a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a városháza tornyára.

Az önkormányzat a Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete beadványára adott válaszban korábban azt közölte, hogy műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére. Az indoklás szerint a felújítás alatt álló városháza tornyára olyan csúcsdíszt helyeztek, amely villámhárító is, ami nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.

A hatóságok a román államiság székelyföldi szimbólumának tekintik a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára 1944-ben kitűzött zászlót.

"A román zászló közhivatalra való kitűzésének az elutasítása oktalan provokáció bármely választott vezető részéről" - idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Gabriel Opreát.

"Romániában a nemzeti szimbólumok tiszteletben tartása nem csupán egy opció, és nem függ a közösség etnikai összetételétől, sem pedig egyes választott vezetők kénye-kedvétől. Az alkotmány értelmében Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam, és így is kell maradnia" - fogalmazott a belügyminiszter.

Gabriel Oprea pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) ugyanakkor azonnali lemondásra szólította fel Sepsiszentgyörgy elöljáróit.

A keddi sepsiszentgyörgyi ünnepségre katonákból álló staféta szaladt Bukarestből Sepsiszentgyörgyre a zászlóval, amelyet háborús veteránok jelenlétében szerettek volna az épület tornyára kitűzni. A Maszol.ro beszámolója szerint a zászló kitűzéséhez egy létrás tűzoltókocsit is a helyszínre vezényeltek, a művelet azonban nem volt sikeres. A rendezvényen nem vettek részt Sepsiszentgyörgy elöljárói, akik korábban közölték, hogy a felújítási munkálatok ellenére a polgármesteri hivatal homlokzatára kitűzik a román zászlót.

Kovászna megye prefektusa közleményben tudatta szerdán, hogy ügyészségi feljelentést tesz a sepsiszentgyörgyi elöljárók ellen a fasiszta, legionárius, vagy xenofób szervezeteket, szimbólumokat és tetteket, illetve a háborús bűnösök kultuszát tiltó törvény megsértése miatt. A prefektus ugyanakkor közölte, hogy kezdeményezi az igazságügyi minisztériumnál egy sor törvény módosítását. Javasolta, hogy ismét vezessék be a büntető törvénykönyvbe a román nemzeti jelképek megsértésének a bűntettét, a zászlótörvénybe pedig iktassanak be egy olyan cikkelyt is, amelyik előírja, hogy a megyeszékhelyek polgármesteri hivatalainak a legmagasabb pontjára is ki kell tűzni a román nemzeti lobogót.

A törvény azt írja elő, hogy a közintézmények homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A középületek tornyára kitűzött zászlókról nem rendelkezik jogszabály. A törvényt szűkítő módon értelmezte a kormányt képviselő Kovászna megyei prefektus, amikor a zászlók mellé kitűzött székely zászlók eltávolítására kötelezte az önkormányzatokat. A szűkítő törvényértelmezést a bíróságok is megerősítették a székelyzászló ügyben kimondott ítéleteikben.

Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását.

A közel 55 ezer lakosú Sepsiszentgyörgyön a lakosság 77 százaléka vallotta magyarnak magát a 2011-es népszámláláson. A várost a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Antal Árpád polgármester vezeti. A 21 tagú, RMDSZ-es többségű önkormányzati testületben csupán négy képviselő szerzett mandátumot a román pártok képviseletében.

mti1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-09-11 04:38:20
Számomra évek óta érthetetlen dolog, (a sok más egyéb mellett) hogy Udvarhelyen is miért van román zászló a polg.hiv. tetején, mikor azt semmilyen törvény nem írja elő.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."