Együttműködésről tárgyalt az RMDSZ és az MPP

A 2016 nyarán tartandó önkormányzati, illetve a 2016 őszén tartandó parlamenti választásokon való együttműködésről tárgyaltak az RMDSZ és az MPP vezetői.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor-BiroZsolt
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 27., 06:27
0 hozzászólás. 

Mindkét fél egyetértett abban, hogy keresni kell a lehetőséget a két választáson való közös munkára. "Az önkormányzati választások vonatkozásában jogi szempontból több együttműködési lehetőséget is beazonosítottak, a parlamenti választások esetében a partnerség kizárólag az RMDSZ listáján történhet meg" - idézte az RMDSZ hírlevele a tárgyalás következtetését. Azt is hozzátette, hogy a megbeszélésen felmerült egy közös munkacsoport létrehozásának lehetősége is, amely a választási programot dolgozná ki.

Az RMDSZ azt is közölte, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) november 7-én tartandó ülésén fogadják el az önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatát. "A szövetség és az MPP közötti megállapodás aláírására ez után kerülhet sor" - áll a közleményben.

Az RMDSZ közlése szerint a kétpárti egyeztetés napirendjén a romániai magyar közösség érdekérvényesítő képességének növelése, a két szervezet önállóságához és identitásához való joga, a 2014-es európai parlamenti választást megelőző politikai együttműködési megállapodás pozitív eredményei és a magyar közösség képviseletének maximalizálása szerepelt még.

Biró Zsolt, az MPP elnöke az MTI-nek elmondta, pártja továbbra is szorgalmazza a székelyföldi autonómiatervezet mielőbbi parlamenti beterjesztését. "Nem szeretnénk, ha ez a kérdés kampánytémává silányulna" - fogalmazott.

Hozzátette, az önkormányzati választásokon "akár települési szintű koalíciókban, akár egymás jelöltjeinek a kölcsönös támogatásában" is megmutatkozhat az együttműködés. Szerinte ez nem mond ellent "a választás szabadsága" jelszónak, amellyel pártja az eddigi választásokon szerepelt. "A tömbmagyarságban továbbra is versenyezni fogunk az RMDSZ-szel. Ha lesznek olyan települések, ahol egymás jelöltjeit támogatjuk, ezek olyan kivételek lesznek, amelyek a szabályt erősítik" - mondta Biró Zsolt.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."