Vizsgálódnak a Schweighofer üzeménél

A környezetvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el az osztrák Schweighofer vállalat székelyföldi, rétyi üzeménél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Schweighofer
Schweighofer
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 30., 06:56
0 hozzászólás. 

A tárcavezető szerint az üzemet úgy építettek meg, hogy nem rendelkezett építési engedéllyel.

Grațiela Gavrilescu miniszter erről az Europa FM rádiónak nyilatkozott, amit csütörtökön idézett a média. Bejelentette, hogy az országos környezetvédelmi őrség és a minisztérium ellenőrző testülete vizsgálatot kezdenek a héten az üzemnél.

A Holzindustrie Schweighofer kedden közölte, hogy a rétyi gyára elkezdte működését. Az üzem 150 millió eurós beruházás nyomán jött létre, 650 munkahelyet generál, és a régióban közvetett módon további 2 ezer állás teremtődik a vállalat állítása szerint.

Gavrilescu elmondta, a minisztérium ellenőrző testülete az osztrák vállalat másik két romániai üzeménél, az erdélyi Szászsebesen és a moldvai Rădăuțiban működő gyáraknál is ellenőrzést hajtott végre. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a feldolgozott fát törvénytelenül vágták ki, és időközben csődbement fantomcégektől vásárolták. A tárcavezető szerint ezáltal magas az adócsalás mértéke is, hiszen a kivágott fa exportra került.

A miniszter közölte, valamennyi illetékes szervet értesítették az ellenőrzés eredményéről, mert gyanús, hogy a fát nem törvényesen vásárolta az osztrák vállalat. A másfél hónapos ellenőrzés során mintegy 50 céget és 11 állami és magánerdészetet ellenőriztek.

A környezetvédelemmel kapcsolatos bűncselekmények feltárására hivatott brit EIA civil szervezet múlt heti jelentése szerint az elmúlt évtizedben a Romániában kitermelt famennyiség mintegy fele törvénytelen fakivágásokból származik, és ennek jelentős részét az osztrák vállalat vásárolta meg.

A Schweighofer 2013. márciusában jelentette be, hogy Rétyen fafeldolgozó üzemet épít. A beruházás aggodalmat váltott ki a székelyföldi fafeldolgozó cégek körében, amelyek munkahelyek megszűnésétől tartottak, de a nagyméretű erdőpusztítás veszélyére is felhívták a figyelmet politikai és civil szervezetek.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."