Nem kivételeznek a plágizáló tisztségviselőkkel

Egységes, mindenkire érvényes szabályozást vezetnek be a doktori disszertációk eredetiségének vizsgálatánál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

AdrianCuraj
Adrian Curaj
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 04., 10:26
0 hozzászólás. 

Feloszlatják azt az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanácsot (CNE), amely a plágiummal gyanúsított magas rangú közhivatalnokok ügyében hivatott eljárni - jelentette be csütörtökön Adrian Curaj oktatási miniszter.

A két hete tisztségbe lépett új szakértői kormány oktatási minisztere szerint az intézkedéssel a doktori cím tekintélyét próbálják visszaadni, a kabinet által meghirdetett szakmaiság és átláthatóság jegyében.

Az új szabályozást a tárcavezető az egyetemek és a tudományos akadémia vezetőségével konzultálva akarja kidolgozni. Terveit nem részletezte, de megjegyezte: nem létezik többféle doktorátus, annak függvényében, hogy kiből lesz magas rangú közhivatalnok, a doktori cím mögötti tudományos érdemeket pedig kizárólag az az egyetem garantálhatja, amely az oklevelet kiállítja.

A CNE volt az a testület, amely - a doktori címet kiadó Bukaresti Tudományegyetem etikai testületének döntését felülbírálva - felmentette 2012-ben Victor Ponta akkori miniszterelnököt a plágiumvád alól.

Az oktatási minisztérium etikai tanácsa legutóbb Gabriel Oprea akkori belügyminisztert és kormányfőhelyettest "mosta tisztára" idén októberben, annak ellenére, hogy az ellenzéki sajtó szerint nemcsak ő maga másolta mások munkáiból doktori dolgozata jelentős részét, hanem egyetemi oktatóként Oprea több olyan doktorandusz vezető tanára volt, akik állítólag szintén plagizáltak.

Az új bukaresti kormány sem úszta meg plágium-botrány nélkül: a Pressone.ro hírportál szerint Petre Toba belügyminiszter 2011-ben megvédett doktori dolgozatának kétharmadát más tudományos munkákból vette át a források megjelölése nélkül. A román kormány szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta: amennyiben bebizonyosodik, hogy a belügyminiszter plagizált, távoznia kell a kormányból, mert Dacian Ciolos miniszterelnök fontosnak tartja, hogy miniszterei feddhetetlenek legyenek.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."