Itthon » Oktatás

Megrohamozták a kedvelt iskolákat

Több iskolában is bőven meghaladta a jelentkezők száma a jóváhagyottat, és van, ahova csak néhányan iratkoztak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

iskolastaska
Iskolakezdés, fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. március 01., 17:04
0 hozzászólás. 

Elkezdődött az előkészítő osztályokba való beiratkozás Székelyudvarhelyen február 29-én. Sok iskolában, a kedveltebbekben már ugyanaznap be is fejeződött, ugyanis nagyon hamar beteltek a helyek. Az előzetes tervek szerinta Tamási Áron Gimnáziumban és a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban is egy-egy huszonöt gyerekből álló osztályt indítanának, ezek helyeire már

néhány órán belül megvoltak a jelentkezők.

Bálint Mihály, a Peda igazgatója portálunknak elmondta, a 25 gyerekre tervezett stepbystep osztály létszámát 26-ra emelnék, hiszen az ott is ebédelő gyerekek kettesével kapják a fejadagokat, ezért szeretnék páros számú létszámmal elindítani az osztályt.

A Baczkamadarasi Református Kollégiumban „vakarják a fejüket" a túljelentkezés miatt, hiszen a két 25 fős osztályra hetvenötön jelezték beiratkozási igényüket. Az Orbán Balázs Általános Iskolában hatvanöt jelentkező volt, szintén két osztály ötven helyére.

Nagy Endre aligazgató elmondta, a harmadik osztály elindítására már termük sem lenne, ennek ellenére megpróbálják elérni, hogy az osztályok kapacitását harminc gyerekre növeljék, hogy minél

kevesebbet kelljen elküldeniük.

A Móra Ferenc Általános Iskolában sem jobb a helyzet, itt is két osztályra kaptak jóváhagyást, de már hatvannyolcan iratkoztak be ezekre a helyekre.

„Az utolsóknak, akiket ma még bevezettünk, mondtuk, hogy az is lehet, hogy ha a másik iskolában nem telnek be a helyek, akkor át lesznek irányítva" – mondta Ferencz Viola, az iskola igazgatója.

A dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában 50 helyet hagyott jóvá a tanfelügyelőség, 25-25 gyereket vesznek fel zene- illetve képzőművészeti tagozatra. Az iskola helyzete annyiban tér el a többitől, hogy előzetesen tehetségpróbát szerveztek, ahol a képzőművészeti tagozatra 29 gyereknek javasolták a felvételét, a zenére pedig 26-nak. Közülük az első nap 19-en iratkoztak be a képzőművészeti szakra, 9-en pedig a zenére.

Az ide jelentkezőknek nem kell sietniük, mert csakis azokat a gyerekeket veszik fel, akiket a szakemberek javasoltak erre. A javasoltak között átfedések is vannak,

több gyerek is bejutott mindkét tagozatra.

Az is előfordulhat, hogy a gyereket elhozták a képességpróbára, hogy ha nem sikerül beíratni valamelyik túljelentkezéssel küzdő iskolába, akkor legyen B opciója a kicsinek. Amennyiben március 18-ig nem telnek be a helyek, az előkészítő osztályba való iratkozás második szakaszában az előző évek gyakorlatához hasonlóan újabb felvételit hirdethetnek.

A Pallón kívül Bethlen Gábor és a Tompa László általános iskolákban is maradtak helyek, utóbbi a legkevésbé kelendő a beiratkozók számára. Megtudtuk, a tanintézetben három osztály van jóváhagyva, közülük egy a Budvár Szociális Központban.

A Tamási Áron utcai épületben működő másik két osztályba mindössze tizennyolcan jelentkeztek az első nap, így harminckét üres hely maradt. A Bethlen Gábor Általános Iskolába összesen harminckilenc beiratkozót számolnak, tizenegy hely továbbra is várja gazdáját.

Waczel Ferenc tanfelügyelő szerint az aránytalanság annak köszönhető, hogy vannak kedvelt és kevésbé kedvelt iskolák a városban, addig amíg a Tompa László Általános Iskolában és máshol vannak helyek, nem valószínű, hogy megnövelnék máshol az osztálylétszámot, különösen, hogy nincsenek nagy távolságok a városban.

Meg kell várni március végét,

amikor lejárnak a beiratkozások, március 16-ig zajlik még a szeptember 1-je után születettek pszichoszomatikus felmérése, és azoknak a gyerekeknek, akiket beírattak ugyan, de nem bizonyultak iskolaérettnek, felszabadulhat a helyük.

A tanfelügyelő elmondta, a beiratkozás első szakaszának lejárta után felmérik a helyzetet, és javasolnak megoldást a felmerülő problémákra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."