Az ortodox egyház átszabná a házasságot

Misén és házszentelésen kampányolnak azért, hogy a házasság ne két félről, hanem férfiról és nőről szóljon az Alkotmányban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

vallas-eskuvo-ortodox-hazassag
fotó: Paul Budusan/illusztráció
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. január 05., 18:21
0 hozzászólás. 

Az aláírásgyűjtést a civil szervezetek által létrehozott Koalíció a családért (Coalitie pentru familie) csoport kezdeményezte tavaly októberben. A koalíció alkotmánymódosító kezdeményezése november 25-én jelent meg a hivatalos közlönyben. A kezdeményezőknek e dátumtól kezdve fél év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy félmillió aláírást gyűjtsenek össze az ország megyéinek legalább a feléből úgy, hogy valamennyi megyéből legalább húszezer aláíró legyen.

Ha 2016. május 24. előtt összegyűlik a megfelelő számú aláírás, népszavazás dönthet a családra vonatkozó jelenlegi alkotmányos tétel módosításáról.

Az Alkotmány jelenlegi cikkelye szerint „a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon" alapul. Ezt a megfogalmazást módosítanák a kezdeményezők úgy, hogy a cikkely a házasság alapjaként „egy férfi és egy nő" szabad akaratnyilvánítását rögzítse.

A kezdeményezés azt követően kapott széles nyilvánosságot, hogy Ioan Selejan bánsági érsek az aláírásra buzdította híveit a karácsonyi misén. A Romania TV hírtelevízió szerint az ortodox egyházat vezető pátriárka hivatala elismerte, hogy támogatja a kezdeményezést, hivatalosan azonban nem vállalt szerepet az aláírásgyűjtésben.

A Digi 24 hírtelevízió kedden arról számolt be, hogy az aláírásgyűjtést sok ortodox gyülekezetben az év eleji házszenteléssel kötik össze. A házszentelő papok a kezdeményezés támogatását is felajánlják a felkeresett családoknak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."