Az RMDSZ-nek nem jön be a választási párt

Zajlanak az egyeztetések az EMNP és az RMDSZ között a választások előtt. Utóbbi ügyvezető elnöke elutasítja Szilágyi Zsolt javaslatát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kovács Péter fotó: T. Koós Imola/maszol.ro
Kovács Péter fotó: T. Koós Imola/maszol.ro
szerkesztoÍRTA: MTI/UH.RO
2016. január 15., 12:57
0 hozzászólás. 

A RMDSZ ügyvezető elnöke közleményben bírálta az EMNP csütörtökön nyilvánosságra hozott javaslatát, hogy alakítsanak erdélyi magyar választási pártot a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra.

Kovács Péter kiemelte: 1989-ben az alapítók szövetségi struktúrában hozták létre az RMDSZ-t, és elvetették a pártstruktúrát, mert úgy vélték, hogy a közképviseletnek egy hangsúlyos társadalomszervezői munkát is el kell látnia.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke "az elmúlt tíz évben két pártot is létrehozott, és úgy látszik, tapasztalatait egy választási párt megalakításában akarja kamatoztatni. Biztos vagyok benne, hogy a magyar képviselet megerősítése az önkormányzatokban és a parlamentben nem egy újabb párt, hanem a szövetség (az RMDSZ) által valósítható meg" - hangsúlyozta az ügyvezető elnök.

Kovács Péter sérelmezte, hogy az EMNP az RMDSZ-szel elkezdett tárgyalás két fordulója között a sajtón keresztül üzenget. Szerinte ez megkérdőjelezi az összefogásra vonatkozó javaslat komolyságát. "Szilágyi nem megegyezni akar, hanem a nyilvánosság előtt pozitív fényben feltüntetni magát" - nyilatkozott Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök a marosvásárhelyi előválasztáson megválasztott magyar polgármesterjelöltnek, az RMDSZ-es Soós Zoltánnak a példáját említette, aki az RMDSZ, az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) logója alatt indulhat a választásokon.

"Amennyiben mindannyian odatesszük a vállunkat, és Soós Zoltán megnyeri a marosvásárhelyi polgármesteri tisztséget, bebizonyosodik, hogy az általunk képviselt konstrukció az életképes, nem egy választási párt, amely elfelejtet mindent, ami az elmúlt 25 évben történt" - vélte Kovács Péter.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke ugyanakkor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az eredeti terveknek megfelelően sor kerül a két politikai alakulat közti megbeszélésre, ahol a felek megpróbálják közelíteni álláspontjaikat.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy választási párt létrehozását javasolták az RMDSZ-nek, amely már a nyáron tartandó önkormányzati választásokon megteremtené a lehetőséget a közös indulásra azokon a településeken, ahol a magyarság megosztottsága a képviseletet veszélyeztetné.

Az EMNP álláspontja szerint az őszi parlamenti választásokon a választási párt teremtené meg azt a keretet, amely a magyar pártok összefogását biztosítja, de nem számít koalíciónak. Egy esetleges koalíció választási indulása esetén ugyanis - a törvény értelmében - a magyar pártok által nem teljesíthető szintre emelkedne a bejutási küszöb.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."