Jobban megéri gyereket vállalni

A jelenlegi 600 lejről 1067-re növekedik a gyermeknevelési támogatás alsó értéke, és eltörlik a 3400 lejes felső határt. Még nem tudni, miből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

A szülőknek kedvez az új gyes törvény
A szülőknek kedvez az új gyes törvény
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRÖSSZEFOGLALÓ
2016. március 31., 11:44
0 hozzászólás. 

A képviselőház szerdán megszavazta, hogy július elsejétől megváltozzon a gyermeknevelési támogatás kiszámolásának módja. A gyest igénylő szülőnek az eddigiekhez hasonlóan a szülés előtt szerzett jövedelem 85 százaléka jár, viszont eltörölték a havi juttatás jelenlegi, 3400 lejes felső határát, ami eddig azokra vonatkozott, akik csak egy évre vették ki a gyereknevelési szabadságot. A gyermeknevelési támogatás egységesen 2 évig jár azoknak, akik a szülést megelőző 12 hónapban adózott jövedelemmel rendelkeztek.

Újdonság még, hogy a gyes értéke nem lehet kevesebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál. Az országos bruttó minimálbér májustól 1250 lejre emelkedik, így a gyermeknevelési támogatás alsó értéke a támogatást igénylő szülő jövedelmétől függetlenül 1067 lej lesz.

Azok a szülők, akik két évnél korábban visszatérnek dolgozni, a hátralevő időre a minimális támogatás felét kapják csak meg.

Az ikreknél csak az egyik gyerekért jár a gyest igénylő szülő átlagbérének 85 százaléka, az ikerszülésből származó további gyerekek után az országos minimálbér 85 százalékának megfelelő támogatást fizet az állam.

Sokba kerülnek a babák

A munkaügyi tárca szerint a gyes felső határának eltörlése idén 210 millió lej többletkiadást jelent a büdzsének, jövőre pedig a többlet 850 millió lejre emelkedhet. Országos szinten jelenleg 176 ezer szülő jogosult gyesre, közülük 138 ezren kapnak 600 és 1200 lej közötti támogatást. Csaknem 40 ezren pedig − akik az első év után visszamentek dolgozni − a gyerek kétéves koráig havi 500 lejes „visszailleszkedési" segélyben részesülnek.

A jelen lévő honatyák által egyhangúan megszavazott törvény június elsején lép hatályba, amennyiben azt Klaus Iohannis államfő nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek.

Dacian Cioloș miniszterelnök korábban jelezte, a parlamentnek nem csak azt kellene eldöntenie, milyen társadalmi rétegnek akar nagyobb támogatást adni, hanem azt is, honnan vonjanak el ezek fedezeteként költségvetési forrásokat.

A törvény módosításai itt tanulmányozhatók.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."