Kihirdette az elnök a gyes növeléséről szóló törvényt

Kihirdette az elnök a gyermekgondozási díj emeléséről szóló módosított törvényt annak ellenére, hogy a jogszabályt a kormány ellenezte.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Mother kissing her child
Gyermeknevelés, fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. április 19., 10:57
0 hozzászólás. 

Emiatt kétséges volt, hogy az államfő kihirdeti a jogszabályt. Iohannis azon az ünnepségen jelentette be, hogy aláírta a törvényt, amelyen Dragos Paslaru új munkaügyi miniszter letette hivatali esküjét.

A kormány azért ellenezte a gyermeknevelési támogatás emelését, mert a jogszabály nem határozta meg, milyen forrásból fedezik a többletkiadást, és figyelmeztetett, hogy az államháztartási hiány meghaladhatja a Románia által az idei évre kitűzött GDP-arányos 3 százalékot.

Jelenleg az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kap a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet, mint 3400 lejt. Az igénylőnek előre el kell döntenie, hogy egy vagy két évet marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kérnek, legfeljebb 1200 lejes havi támogatásra jogosultak. A most kihirdetett törvény eltörli a gyermeknevelési támogatás felső határát, a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható. Az új törvény júliustól lép hatályba.

Iohannis kijelentette, hogy jónak tartja a parlament által megszavazott törvényt. Arra kérte az új minisztert és a kormányt, hogy találjanak megoldást az alkalmazására. Úgy vélte, hogy a jogszabály a romló demográfiai mutatókat igyekszik javítani, ami fontos az ország számára.

A gyermeknevelési támogatás júliustól fog növekedni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."