Országos » Gazdaság

Adókedvezményekről döntött a kormány

Csökken a mezőgazdasági termékek és szolgáltatások hozzáadottérték-adója és eltörlik a tudományos kutatók jövedelemadóját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Tehenes szántás Csicsóban fotó: Ispanovics Bezdan/panoramio.com
Tehenes szántás Csicsóban fotó: Ispanovics Bezdan/panoramio.com
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. június 30., 10:56
0 hozzászólás. 

Augusztustól kedvezményes hozzáadottérték-adót (TVA) vezetnek be a mezőgazdasági szolgáltatásokra és nyersanyagokra, és eltörlik a személyi jövedelemadót a tudományos kutatóként alkalmazott munkavállalók esetében - döntött keddi ülésén a román kormány.

A tavaly júniusban bevezetett,  valamennyi élelmiszerre, a közétkeztetésre és az alkoholmentes italokra érvényes 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot fogják használni idén augusztustól a mezőgazdasági munkálatok (szántás, vetés, trágyázás, vetés, aratás, bálázás) esetében, illetve minden olyan nyersanyagnál (vetőmag, műtrágya, rovarirtó) amelyet a mezőgazdasági ágazat használ. 

A hatályos adótörvény szerint az általános, 20 százalékos áfa 2017 január elsejétől újabb százalékponttal, 19 százalékra csökken.

A tudományos kutatók jövedelemadójának eltörlését Dacian Ciolos miniszterelnök azzal indokolta, hogy Romániában az európai átlagnál hússzor kevesebbet költenek kutatásra és fejlesztésre. Az intézkedéssel arra akarják ösztönözni a befektetőket, hogy Romániába telepítsék kutatói, fejlesztői tevékenységük egy részét, és vonzóbbá akarják tenni a kutatói életpályát a tehetséges fiataloknak - magyarázta a kormányfő.

A kabinet számításai szerint ez utóbbi intézkedés évi 26 millió lejes bevételkiesést jelent a költségvetésnek. A mezőgazdasági áfa-csökkentés várható költségvetési kihatásairól nem közölt becslést a kormány.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."