Itthon » Gazdaság

Jó lesz az idei pityókatermés

Szedik már a pityókát Csíkban, nagyon jó lett az idei termés, fedezni tudná a megye szükségletét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

pityoka
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. augusztus 23., 08:38
0 hozzászólás. 

Az összesen 8.250 hektárból eddig 221 hektárról takarították be a krumplit, az átlagtermés 26 tonna hektáronként – ezt Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője nyilatkozta, hozzátéve, hogy ez a szám vélhetően még változni fog, hiszen alig kezdődött el a begyűjtés. Az előző évekhez képest idén néhány nappal korábban kezdték el felszedni a földekről a burgonyát. Ez egyrészt a kedvező időjárásnak, másrészt a csipszgyárak részéről érkező keresletnek tudható be. A szakember szerint az idei termés várhatóan fedezni tudja a megye szükségletét, nem kellene importhoz folyamodni.

Az igazgató ugyanakkor hozzátette, a termesztőknek egyre nagyobb gondot okoz napszámosokat találni krumpliszedésre, így sokan áttértek a gépesített betakarításra.

Hargita megyében az elmúlt években jelentősen csökkent a krumplival beültetett termőterületek nagysága, aminek egyik fő oka az olcsó importburgonya miatt egyre romló értékesítési lehetőség. Míg 2007-ben, az ország európai uniós csatlakozásakor 14.500-15.000 hektáron termesztettek krumplit Hargita megyében, idénre ennek felére zsugorodott a burgonyával beültetett területek nagysága.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."