Eminescu, Arghezi és a haverok a pótérettségin

Hétfőn megkezdődött a 2016-os érettségi őszi vizsgasorozatának írásbeli szakasza, megvannak a romántételek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Országszerte több mint 42 ezer diák próbálkozik újra. Illusztráció
Országszerte több mint 42 ezer diák próbálkozik újra. Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. augusztus 22., 13:53
0 hozzászólás. 

A humán és pedagógia szakos diákoknak Gib Mihăiescu írását, illetve egy Tudor Arghezi- vagy Ion Barbu-vers világszemléletét kellett elemezniük a 2016-os pótérettségi hétfői, román nyelv és irodalomvizsgáján. Ezenkívül érvelő szöveget kellett írniuk a kulturális adások szerepéről a mai társadalomban – derül ki a Romaniatv.net hírportál által közzétett tételsorból.

A reálszakosoknak előbb egy Mircea Eliade-szöveget, majd egy Mihai Eminescu-, Lucian Blaga- vagy Nichita Stănescu-költemény világnézetét kellett elemezniük, az érvelő szöveget pedig a baráti kapcsolatok során alkalmazott kommunikáció szerepéről írhatták.

Több mint 14 ezren az előző évekből

A román vizsgát követően augusztus 23-án, kedden a nemzeti kisebbségek anyanyelvükből vizsgáznak. 24-én a szak kötelező tantárgyából, 26-án pedig a választott tantárgyból bizonyíthatnak a végzősök. Az eredményeket augusztus 29-én függesztik ki, fellebbezni aznap lehet, a végső jegyeket pedig szeptember elsején tudhatják meg a vizsgázók.

Idén összesen 42 261 végzős iratkozott be a múlt héten megkezdődött pótérettségire, közülük 27 848-an idén fejezték be a középiskolai tanulmányukat, 14 413-an pedig az előző ciklusokban. Az érettségi idei nyári szessziójában 41 037 tanulónak nem sikerült a vizsgája.

Hargita megyében három vizsgaközpontot hoztak létre, ezekben összesen közel 800 diák próbál szerencsét, 613-an románból, 177-en magyarból, 358-an pedig matematikából újráznak. Székelyudvarhelyen a Kós Károly Szakközépiskolában zajlik a vizsgasorozat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."