Benézhetsz Ceaușescu bunkerébe

200 lejért megnézheted, hova menekült volna a diktátor atomtámadás esetén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

bunker1
Fotó: mediafax.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. november 28., 13:11
0 hozzászólás. 

Megnyitják a látogatók előtt Nicolae Ceaușescu egyik bukaresti bunkerét, amely egykori otthona, a Primăverii palota alatt, tíz méteres mélységben található – közölte szombaton a Mediafax hírügynökség, amely elsőként fotózhatta le a titkos létesítményt.

A belépőjegyet meglehetősen drágán adják, de a kifizetendő 200 lejért a látogatóknak állítólag olyan bennfentes részleteket is elárulnak az idegenvezetők a diktátor házaspár – Nicolae és Elena Ceaușescu – életéről, amelyeket máshonnan nem tudhatnak meg.

A bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja, onnan márványlépcsők vezetnek le egy ceremóniateremnek kinéző helyiségbe. Ennek mennyezetén keresztül egy speciális szellőztető berendezéssel juttatják be a gondosan megszűrt levegőt, a bunker fölötti betonréteg pedig több méter vastagságú.

A túlélőszobát befalazták

A terem közepén egy nagy faragott asztal található nyolc faragott karosszékkel, körülötte pedig a diktátor által ajándékba kapott különböző emléktárgyak kaptak helyet.

Vegyi- és atomtámadások híján Ceaușescu feltehetően főleg lomtárnak használta a bunkert: ott helyeztette el például azt a precíziós esztergapadot is, amelyet egyik bulgáriai látogatásán kapott ajándékba.

A palota bunkerélménnyel bővített programkínálatának az a szépséghibája, hogy éppen a „túlélőszobát" és ahhoz kapcsolódó folyosórendszert nem tekinthetik meg a látogatók, mivel annak bejáratát – állítólag éppen a diktatúrát megdöntő forradalom napjaiban – sebtében befalazták, hogy Ceaușescu ne menekülhessen el azon keresztül fellázadt népe elől.

További fotókat és videókat itt lehet nézegetni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."