Nem állnak le a tüntetők, nálunk is mindennapossá válik a tiltakozás

Hiába vonták vissza a vitatott kormányrendeletet, a tüntetők nem tágítanak. Udvarhelyen minden este 7-kor tiltakozhatsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tuntetes4
fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. február 06., 11:49
0 hozzászólás. 

Habár hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Grindeanu-kormány a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító hírhedt rendeletét, vasárnap este országszerte folytatódtak a tüntetések, sőt a legnagyobb számban ezen voltak a tüntetők. A rendszerváltás óta nem volt ekkora tiltakozáshullám Romániában.

A vasárnapi ülésén azt a memorandumot is elfogadta a kabinet, ami feloldja a 2016. május 18-i, valamint a 2017. január 31-i kormányülések jegyzőkönyvének titkosítását. Előbbi ülésen a Dacian Cioloş vezette kabinet, utóbbin a Sorin Grindeanu-kormány fogadta el a Btk.-t módosító rendeletet. A Btk. módosítását illetően nagy a bizonytalanság, mivel a január 31-i módosítást visszavonó rendelet, vagyis a vasárnapi is tartalmaz néhány módosítást a perrendtartással kapcsolatban, ezek azonban állítólag szembemennek az Alkotmánybíróság tavalyi döntésével.

tiltakozas

Amennyiben ez így van, akkor megtörténhet, hogy mégiscsak a január 31-ei, a tiltakozáshullámot kiváltó 13-as számú rendelet marad érvényben. Ezt a kormánynak nem sikerült tisztáznia, nem egyértelmű a hozzáállása, szándéka, ezért továbbra is bizalmatlan a tüntetők tömege. Ezt ráadásul a gazdaság is megérezte.

Kétszázötvenezer telefon fénye világított

Vasárnap este folytatódtak a tüntetések Bukarestben a Győzelem téren, ahol nemhivatalos becslések szerint 250 ezer ember gyűlt össze, a környező utcák is megteltek emberekkel. A legmeghatóbb pillanat 21 órakor volt, sok tízezer ember egyszerre világított telefonjával.

Nemcsak a fővárosban demonstráltak a kormány lemondását és előrehozott választásokat követelve, hanem az ország több nagyvárosában is: Kolozsváron például több mint 45 ezren voltak, Nagyszebenben 35 ezren, Temesváron pedig 30 ezre mentek az utcákra.

Lemondtak, kiléptek, bíráltak

Bukarestben egy másik tüntetés is volt: az elnöki hivatal, a Cotroceni-palota előtt a Klaus Johannis ellen tüntetők jelentek meg, körülbelül 2500 személy – ez a tömeg többnyire nyugdíjasokból állt, akik az államfőt hazaárulónak nevezték. Ezt a demonstrációt nem a Szociáldemokrata Párt szervezte, annak elnöke, Liviu Dragnea közösségi oldalán elhatárolódott az akciótól, kijelentve, hogy a PSD semmilyen tüntetést nem rendezett vasárnap.

Sorin Grindeanu miniszterelnök kijelentette, hogy nem mond le – ettől függetlenül nagyon sok szociáldemokrata tisztségviselő lemondott és hagyta ott a pártját: Florin Jianu miniszter, Sorina Pintea szenátor, Aurelia Cristea egykori miniszter, Ciprian Necula, az európai ügyek tárcájának volt vezetője, de két városvezető, Ovidiu Mălăncrăvean segesvári és Vladimir Petruț kapnikbányai polgármester is kilépett a pártból. Rajtuk kívül nagyon sok kisebb-nagyobb rangú PSD-tisztségviselő hagyta ott vagy bírálta pártjának vezetőségét.

Udvarhely: petíciót írhatsz alá és minden nap tiltakozhatsz

A csütörtöki megmozdulás után kisebb létszámban ugyan, de szombaton és vasárnap is összegyűltek a tiltakozók a Márton Áron téren. Mint megtudtuk, hétfőtől minden nap 19 és 21 között lesz gyülekezés a Vasszékely előtt egész addig, amíg van, amiért szolidarizálni az országos tüntetőkkel. Szombat éjfélig adtam le kérést, addig sok minden változhat – nyilatkozta Simon Szilárd, a helyi események szervezője.

Az udvarhelyi tüntetők csoportja petíciót is fogalmazott, melyet a romániai magyarság képviselőihez, főként az RMDSZ-hez címzett. Kérik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben megválasztott vezetők határolódjanak el a Btk-t módosító kormányrendelettől, mondják fel a kormánnyal kötött partnerséget. Ezt a petíciót itt lehet aláírni. Simon Szilárd úgy véli, hogy a magyarság üzeneteinek elsősorban a magyarság által megválasztott vezetőkhöz kell szólniuk. A székelyudvarhelyi történésekről az erre a célra létrehozott Facebook-esemény oldalán szerezhetsz több információt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."