Ne menj Somlyóra, ha nem vagy beoltva

Kanyaró-gócpont van Csíkban, jó lesz vigyázni az egészségügyi igazgatóság vezetője szerint.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Csiksomlyoi bucsu
Több százezren gyűlnek össze a búcsúra
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2017. május 29., 14:49
1 hozzászólás. 

A Hargita megyei egészségügyi hatóságok azt javasolják, hogy azok a személyek, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen, ne vegyenek részt a pünkösdi csíksomlyói búcsún, ugyanis a térségben fertőzési gócpont van.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője elmondta, a csíksomlyói negyedben a roma közösségben van egy gócpont, jelenleg több mint 20 megbetegedésről tudnak. A szakember azt ajánlja a búcsúra készülőknek, hogy ellenőrizzék, rendelkeznek-e a megfelelő oltásokkal, és amennyiben nincsenek beoltva vagy nem teljes a védettségük, idén inkább ne látogassanak el Csíksomlyóra.

A szakember szerint a Magyarországról érkező felnőttek is veszélyben lehetnek, ott ugyanis csak 1978 óta használják a kettős oltást, azelőtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen.

"Nem tilthatod meg egy gyereknek vagy egy közösségnek, hogy részt vegyen a búcsún, de a kanyaró rendkívül ragályos (...), egy tüsszentés is elég, hogy fertőzzön. Tehát azt ajánlom, hogy aki nem rendelkezik teljes védettséggel, idén inkább otthonról kövesse a búcsút" – nyilatkozta dr. Tar Gyöngyi.

Az igazgatóság vezetője a Hargita megyei szülőknek is azt tanácsolja, hogy a búcsú előtt oltassák be gyerekeiket az első vagy második dózissal, ugyanis kapott a megye 2.000 adag kanyaró elleni oltást, amely június végéig elegendő kellene hogy legyen.

A DSP vezetője szerint a csíksomlyói gócpontot elszigetelték. Olyan gyerekek betegedtek meg ott, akik nem voltak beoltva, és Csíkmindszentről (Misentea) hozták át a betegséget – tette hozzá.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-05-29 20:45:38
Tulajdonképpen, csak katolikusoknak való hely.
Jóérzésű protestáns nagy ívben elkerüli, hiszen az egész hókuszpókusz ellenük van.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."