Szúrnak és büntetnek

Több kérdést vetett fel a képviselőkkel találkozás, mint amennyi korábban volt. Válaszok nincsenek, gyorsan el kell fogadni a törvényt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Benedek Zakariás és Vass Levente RMDSZ-es képviselők fotó: Egyed Ufó Zoltán
Benedek Zakariás és Vass Levente RMDSZ-es képviselők fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. november 15., 17:17
1 hozzászólás. 

A kanyarójárvány következtében szigorítják a kötelező védőoltások beadását. A törvénytervezet minden szereplője büntethető, a szülő, az orvos, a hatóság, és mindenkinek kötelező jelenteni mindenkit és mindent, ami a témával kapcsolatos.

Elfogadás előtt áll a védőoltásokat kötelezővé tevő törvénytervezet, a szenátus október 23-án már rábólintott, végső döntést a képviselőház fog hozni az ügyben, ez vélhetően a hónap végéig megtörténik. A tervezet nagy valószínűséggel át fog menni, kérdés az, hogy milyen formában.

zakarias-vass-ufoto-02

Ebben a témában tartott sajtótájékoztatót Benedek Zakariás és Vass Levente RMDSZ-es képviselő pénteken Székelyudvarhelyen, miután találkoztak a törvény elfogadását ellenző udvarhelyszéki, csíkszéki és gyergyói szülőkkel.

A találkozót információink szerint az tette szükségessé, hogy Benedek Zakariás 100-as tételben kapott a védőoltások beadására kötelező és az „engedetlenséget" szankcionáló törvénytervezet elutasítására vonatkozó kérést a körzetében levő szülőktől.

Benedek képviselő nem szakember, „én a malterhez értek, építész vagyok", ezért segítségül hívta Vass Levente marosvásárhelyi, urológus főorvos és közegészségügyi és egészségügyi menedzsment szakorvos képviselő kollégáját. A másfél órás helyett kétórásra nyúlt találkozónak a türelmetlen újságírók vetettek véget, akiket félórával korábbra hívtak meg.

A székelyföldi szülők egy csoportja levélben fordult az RMDSZ-es képviselőkhöz, amelyben több, a törvénytervezet körüli anomáliára is felhívták a figyelmet. A kétórás beszélgetés után a mintegy 10-11 résztvevő szülő elégedetlen arccal távozott, többen mondták a folyósón, hogy tiszta fölösleges volt az egész.

Saját lányainak is beadatja

Dr. Vass Levente szerint azonban nagyon hasznos volt a találkozó, mert ötleteket kapott, hogy milyen módosító javaslatot hajtsanak végre a törvénytervezeten.

Az egyik ilyen javaslat az volt, hogy vonják felelősségre és büntessék meg azokat az orvosokat, akik nem jelentik le a megyei oltásbizottságoknak az oltásokkal kapcsolatba hozható mellékhatás-eseteket. Az orvosok szerint ez most is jól működik, a szülőknek ezzel ellentétes tapasztalataik vannak: a jóval később kialakuló autoimmun vagy neurológiai betegségek és a védőoltások közötti lehetséges összefüggést nem vizsgálják ki és jelentik le a családorvosok.

vedooltas2

A törvénytervezet szükségességét alátámasztandó, Vass Levente felolvasta a román nyelvű tájékoztató füzetecskéből, hogy a járvány kezdete óta több mint 9500 kanyarós eset volt Romániában, ebből 35 halálos áldozattal járt. A több mint 9500 beteg több mint 95 százaléka nem volt beoltva, vagy nem kapta meg a második oltását, vagy nem alakult ki nála az oltás után immunitás.

Azután szó szerint lediktálta az újságíróknak az álláspontját. Már láttuk is magunk előtt a sok szalagcímet: Vass Levente: saját gyerekeimnek is beadatom a HPV-elleni oltást! A képviselő a rendelőben látta, hogy mennyi keserves helyzettől mentené meg a családokat az oltás, ami a rák ellen nem annyira, bár az ellen is, de a kondilómák ellen 99 százalékban véd.

Zseniális technika a tollbamondás, mert amíg az újságíró arra figyel, hogy mindent leírjon, addig nem próbálja értelmezni a mondottakat, és így kevés az esélye, hogy esetleg kellemetlen kérdéseket tegyen fel.

De térjünk is vissza az oltásokhoz.

Az orvos-képviselő tollba mondta: a törvény „kondicionálást" vezet be, ez azt jelenti, hogy ha a szülők nem akarják beadatni gyermekeiknek a kötelező oltásokat, akkor képzésen kell részt venniük, amit az állam biztosít. Itt „hiteles forrásoktól, hiteles informátoroktól információkat szerezhetnek be arról, hogy milyen jelentősége van az oltások megkapásának, és minden felmerülő kérdést feltehetnek. Világosan szabályozza a törvény azokat a felelősöket, akik mind az oltások beszerzéséért, tárolásáért és a lakossághoz való eljuttatásáért felelnek" – tájékoztatott Vass Levente.

A képviselő a tájékoztatás megvalósítási módjába, bár megkérdeztük, nem avatott be, így sajnos nem tudtuk meg, hogy kik és hol fogják a lakosságot tájékoztatni. Benedek képviselő megnyugtatott, hogy ahol 20 százalékon felüli egy etnikai kisebbség aránya, ott a törvénynek megfelelően a kisebbség anyanyelvén zajlik majd a tájékoztató.

Akár tízezer lejre is büntethetnek

A védőoltások beadásáért felelősök mindegyike büntethető, minden megyében védőoltásbizottságok alakulnak, „de ezek törvénytechnikai kérdések, ebbe mélyebben nem megyek bele".

Kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz a büntetés, ha valaki a kötelező tájékoztatást követően sem akarja beoltatni saját magát vagy a gyerekét. Erre sem kaptunk rögtön konkrét választ, de második-harmadik nekifutásra megtudtuk, hogy akár 10 ezer lejes büntetést is kiróhatnak.

Mivel a kérdéseinkre nem nagyon jött válasz, „internetről, ahol annyi félinformáció jelenik meg", elolvastuk, hogy az oltással nem rendelkező gyerekeket a törvény életbe lépése után nem fogadják az oktatási intézményekben. Az intézménynek jelentenie kell, ha védőoltással nem rendelkező gyereket íratnak be, és utólag pótolni kell azokat. Ugyancsak az interneten, na meg a törvénytervezetben is olvasható, hogy a kötelező védőoltások beadása feltételezett beleegyezésen alapszik. Azaz, hogyha a szülő nem ad le kérést a megyei oltásbizottsághoz, amelyben a védőoltások ellen tiltakozik, akkor a gyereknek beadhatják a szülő tudtán kívül is a szert például az iskolában.

Ha nem szeretné egy szülő beoltatni a gyerekét, akkor be kell bizonyítania, hogy a gyerek egészségügyi okokból nem oltható.

Megkérdeztük, hogy hány oltás válik kötelezővé. Azt válaszolta a képviselő, hogy nézzük meg a tájékoztató füzetecskében.

A tájékoztató füzetecskében ez olvasható:

vedooltas1

Sajnos minden orvosi szót nem értünk, reméljük, hogy kedves olvasóink tájékozottabbak a témában, és nem merülnek fel kérdéseik ezzel kapcsolatban. Azt látjuk, hogy négyesével-hatosával is adják az oltásokat egyszerre, és saccperkábé 30 betegség ellen oltanak kötelező módon jövő évtől, amennyiben érvényre lép a törvény. Azt már nem mertük megkérdezni, pedig érdekel, hogy miért adnak be egyszerre ennyi oltást, és ezáltal miért kell egy gyereknek esetleg arra a betegségre is oltást kapnia, amin már túlesett.

Mivel érveltek a szülők?

A szülőket a szabad döntés jogáért való kiállás, a mellékhatásoktól való félelem, illetve azok megtapasztalása hajtotta a találkozóra – mondta kérdésünkre egyik édesanya. Sokuknak ugyanis az oltás mellékhatásaként betegedett meg nagyobbik gyereke, és a kicsivel, kicsikkel már nem szeretnék ugyanezt átélni.

Bár az oltástörvényt ebben a formájában ellenző szülőkkel való egyeztetés volt a sajtótájékoztató témája, a szülők nem vehettek részt a sajtótájékoztatón, így az álláspontjuk az RMDSZ-es képviselők közvetítésével jutott el a sajtóhoz.

„A beszélgetésnek az volt a célja, hogy meghallgassuk az ellenvéleményeket, kaptunk írásos javaslatot is arra, hogy az RMDSZ milyen módosító javaslatokat nyújtson be a törvény különböző pontjainak módosítására. A két legfontosabb kérdés: szabad-e kondicionálni az oltások beadását, kötelezővé tenni egy szülő számára, hogy a gyereke ezeket az oltásokat megkapja. A másik kérdés az oltások komplikációiról szólt orvosi vagy szülői szemmel nézve" – tájékoztatta a sajtót a szülők álláspontjáról Vass Levente.

A szülők azzal érvelnek, hogy az életbe léptetni szándékozott törvény számos pontja megsérti az Alkotmányba és az ország törvényeibe foglalt emberi jogokat, illetve a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményeket. A 2003/46-os törvény alapján nem történhet olyan beavatkozás az ember szervezetébe, amelyet az illető személy írásban ellenez még azután is, hogy döntése egészségügyi következményeit elmagyarázták neki.

Erre a képviselő válasza, hogy a nemzetközi törvények megengedik, az EU számos országa, köztük Magyarország, Csehország, Szlovénia, néhány betegség esetében pedig Franciaország és Olaszország is, törvényben kötelezi és „kondicionálja" a védőoltások beadatását. Így tehát a román egészségügyi rendszer is választhatja ezt a megoldást – vonta le a következtetést Vass Levente. Ami a komplikációkat illeti, minden orvosi beavatkozásnak, így az oltásoknak is megvan a komplikációs rátája, ami alacsonyabb kell, hogy legyen, mint a betegség kialakulásának és a szövődményeinek az előfordulási aránya – tájékoztatott a képviselő.

„A legfontosabb meglátásunk, a törvény jogszerűtlensége, hidegen és válasz nélkül hagyta a hatóságok képviselőit. Röviden ismertettük azokat a kortárs és szintén orvosi megközelítéseket is, amelyek ellentmondanak a nyájimmunitás elvének. A másik felvetésünk az volt, hogy az új törvénytervezet csak a törvény elfogadása után, utólag, miniszteri rendelettel tenné közzé a lehetséges és elfogadható mellékhatásokat és kontraindikációkat. Dr. Vass Levente képviselő úr arról tájékoztatott, hogy a közelmúltbeli tárgyalásai eredményeként, belekerül a törvénytervezetbe az a kiegészítés, hogy a gyártó ugyanazt a listát tegye közzé Romániában is, mint más országokban az oltás kontraindikációiról és a lehetséges kockázatokról. (Igen, létezik olyan, hogy ugyanannak a terméknek a romániai prospektusa eltér a más államokbeliektől.) – nyilatkozta ugyanaz az édesanya, aki azért nem vállalja névvel a véleményét, mert fél, hogy a törvény életbe lépése után esetleg meghurcolják valamely családtagját.

Mit választ az RMDSZ?

„Én azok közé az RMDSZ-es képviselők közé tartozom orvosként, aki meg fogja szavazni a kötelezőséget. Az, hogy egységes lesz-e a szavazás a párton belül, még nem dőlt el" – mondta Vass Levente arról, hogy a magyar képviselőfrakció hogyan fog dönteni a törvénytervezetről.

zakarias-vass-ufoto-01

A rendszerbe vetett hit, bizalmi szint nagyon alacsony, ezen kellene változtani – fogalmazta meg a képviselő. Ennek némileg ellentmond, hogy a törvény életbe lépésével a rendszer egyetlen eleme sem fog a másikban megbízni, hiszen kötelezővé válik a jelentés és büntethetővé minden szereplő.

Hogy érzékeltesse, mennyire nem téma a kötelező védőoltás, és mennyire nem változtat a családok életén, elmesélte, hogy ő nem is tudta, gyermekei be vannak-e oltva rendesen. A találkozó előtt a feleségét kellett megkérdeznie, hogy mindhárom gyerek védőoltása rendben van-e, nehogy valaki előálljon azzal, hogy bort iszik és vizet prédikál. És ez a székely családok többségében így van, ennyire nem téma a védőoltás – hangsúlyozta.

Nem igaz, hogy az orvosok ellenzik, csak félnek

A WHO szerint 95 százalékosnak kellene lennie az átoltottságnak ahhoz, hogy a populáció védett legyen. A statisztikák szerint a romániai szülők 7 százaléka ellenzi valamilyen formában a védőoltásokat, ezért 2 százalékot kell meggyőzni, hogy meglegyen a WHO által javasolt arány – tájékoztatott a képviselő. Azt is elmondta, hogy a szülők arról próbálták meggyőzni, hogy az orvosok sem értenek 100 százalékban egyet a kötelező védőoltási renddel és általában az oltásokkal, de nem mernek megszólalni. Ez Vass szerint nem igaz.

„A túl jól tájékozott szülők" nem tudják, hogy a sok információból minek kell helyt adni, melyek azok az orvos-szakmai szempontok, amelyekre a véleményüket alapozhatják, és melyek azok, amelyekre nem alapozhatják.

A szülők azonban arra hivatkoznak, hogy vannak kérdéseik, meglátásaik, amelyek releváns tudományos szövegek tanulmányozása és szakértőkkel való beszélgetések során fogalmazódtak meg bennük, de minden közeledésüket automatikusan elutasítják a rendszer szereplői arra hivatkozva, hogy nem szakértők. És ez a kezdeményezés szerintük pozitív volt, mert lassan közelebb viszi egymáshoz az álláspontokat, de túl lassú a közeledés, és túl gyorsan akarják átvinni a törvényt. Ebben a formában egy határozott nemre lenne szükség a törvényhozók részéről, ebben azonban nem volt közeledés.

zakarias-vass-ufoto03

A kommunikáció fontosságát illetően hasonló véleményen van a házigazda Benedek Zakariás képviselő is: – Sok szülő annak a kifogásának adott hangot, hogy hiába vannak kérdéseik, azokat senki nem válaszolja meg. Ha ez a monológ megmarad, és nem sikerül valós kommunikációt létrehozni, ez a 7 százalék nőni fog, nem csökkenni" – mondta. Mivel itt egészségről, gyerekek egészségéről van szó, ezek nagyon érzékeny témák. Amikor ilyen komolyabb dolgokról van szó, mindig szóba állok az érintettekkel. Mindenhez is érteni nem lehet. Jobb kommunikációval lehet, hogy az emberek közelebb jönnek ehhez a problémához is".

+1 újságírói kérdés, amire logikus választ is kaptunk a szakemberektől a védőoltások kapcsán a sajtótájékoztatón, és ami gyakran felmerül az oltásellenes-oltáspárti vitákban: Miért félnek a beoltott gyerekek szülei azoktól a gyerekektől, akik nincsenek beoltva? Azért, mert van, aki egészségügyi okokból nem oltható, és bizonyos százalékban nem alakul ki a beoltott gyerekeknél sem az elvárt immunitás, így az oltáspárti szülők gyerekei is elkaphatják a betegségeket. 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2017-11-15 21:13:30
Pic și Poc de Seklarland :)

Nagyon örvendetes, hogy egy urológus és egy mérnök osztja az eszet az epidemológiáról, azaz nem is az eszet osztja, hanem az előre betanult szöveget mondta el kondiciónálatlanul.

Arról nem is beszélve, hogy a parlamentben színészek, sportolók, énekesek, közgazdászok, mérnökök és más, "mindenhez is" értő személyek lengetik magasba a kezüket.

Nagyon várom "A" bizottság meghívását :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."