Panaszkodik a tanügy

Az önkormányzatoknál dolgozó titkárnők és sofőrök jobban keresnek, mint egy 25 éves tapasztalattal rendelkező tanár.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tanar
Csekély a béremelkedés a szakszervezet szerint. Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. január 15., 13:27
0 hozzászólás. 

A romániai pedagógusok fizetése sokkal kisebb, mint az önkormányzatoknál dolgozó titkárnőké vagy sofőröké, így egyre csökken az esélye annak, hogy Románia a jó életszínvonalat biztosító országok közé kerüljön, hiszen a pedagógusok készítik fel a jövő munkaerejét - hívja fel a figyelmet a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) közleménye.

Az érdekvédelmi szervezet felháborítónak tartja, hogy manapság a közigazgatásban vagy közrendészetben dolgozók bére legalább 60 százalékkal magasabb, mint a tanároké, míg 1989-ig a pedagógusok bére megközelítette egy bírósági elnök fizetését. A szövetség arra is kitér, hogy a fejlett országokban fordított a helyzet, vagyis a tanügyben magasabbak a bérek, mint az önkormányzatoknál.

Az érdekképviseleti szervezet közleménye rámutat, az állami alkalmazottak közül az oktatási rendszerben dolgozók bére a legalacsonyabb.

A FSLI elnöke, Simion Hăncescu hangsúlyozza, az önkormányzatoknál a nettó átlagbér elérheti a 3.850 lejt, míg a tanügyben mindössze 2.350 lejre tehető.

A FSLI adatai szerint egy kezdő tanárnak, akinek decemberben 1.440 lejes nettó fizetése volt, január elsejétől csak 55 lejjel nő a bére.

„Ez a reális összeg, amelyet megkap egy pedagógus a 25%-os bruttó béremelést követően. A valóságban a nettó bér csak 3,8 százalékkal növekedik, miután levonják a járulékokat. Egy tanár, aki 40 évet dolgozott, 2018. január 1-jétől 2.887 lej nettó fizetés kap, ami 117 lejes, azaz 4,2%-os növekedést jelent. (...) Ismét emlékeztetjük a munkaügyi minisztert, Lia Olguţa Vasilescut, hogy a bértörvényt komoly tárgyalások nélkül dolgozták ki, a szakszervezeti szövetségek nem kapták kézhez a tervezetet, és nem volt lehetőségük kielemezni ezt" - áll még a közleményben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."