Ezt a kormányt is támogatja az RMDSZ

A Dăncilă-kabinetet is támogatni fogja a szövetség, hiába a sok kritika. Ki kormányozna, ha nem ők?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

kelemen
Fotó: Digi 24
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. január 29., 15:48
0 hozzászólás. 

Ki kormányozna, ha nem ők? Adunk mi is egy esélyt a szavazatainkkal a kormány megalakulásához – jelentette ki Kelemen Hunor, miután az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának hétfői együttes ülésén erről döntöttek. Holott a szövetségen belül többen is bírálták a kormányprogramot korábban, szombaton maga Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök jelentette ki, hogy olyan, „mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között", Kelemen hétfőn azt nyilatkozta, hogy a kormányprogram nem változott és „nehéz volna megindokolni", miért nem szavazza meg az RMDSZ harmadszorra is a hatalmon lévő pártok kormányát.

A szövetség korábban a Sorin Grindeanu, illetve a Mihai Tudose által vezetett kabineteket is támogatta.

Szaporodnak a miniszterelnök-helyettesek

A Viorica Dăncilă által vezetett kabinetben négy kormányfőhelyettes lesz: Paul Stănescu, Ana Birchall, Graţiela Gavrilescu és Viorel Ştefan, utóbbi tárca nélküli miniszter. A kijelölt miniszterelnök még pénteken azt is közölte, hogy a közmeghallgatási és a társadalmi párbeszédért felelős tárca feladatkörét a kormány más struktúrái fogják ellátni a jövőben.

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága által megszavazott miniszterjelöltek között a belügyminiszteri tisztséget Carmen Dan, a külügyminiszterit Teodor Meleşcanu, a tanügyminiszterit Valentin Popa, míg az egészségügyi miniszterit Sorina Pintea töltené be. Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök kihangsúlyozta, úgy döntött, hogy változtat a kormány struktúráján is: az európai alapok minisztériuma önálló intézménnyé válik, és létrehoz egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget, azzal a céllal, hogy életbe ültessék a stratégiai partnerségi kapcsolatokat, főleg az Amerikai Egyesült Államok tekintetében.

Ugyanakkor az is ismert már, hogy a kormánylistán öt olyan személy is van, akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban. Liviu Dragnea már a kormányalakítási tárgyalások legelején kijelentette, hogy a Viorica Dăncilă vezette kabinetben tisztséghez juthatnak azok is, akik ellen nyomoz az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

A vádlott tisztsége: miniszter

A gazdasági tárca élére jelölt Radu Oprea ellen adócsalásért és pénzmosásban való bűnrészesség miatt emeltek vádat az ügyészek. Paul Stănescu, a fejlesztési miniszteri és miniszterelnök-helyettesi szék várományosa 2010-ben, még az Olt Megyei Tanács elnökeként törvénytelenül támogatott egy focicsapatot. A szállítási tárca élére javasolt Lucian Şovát befolyással való üzérkedéssel vádolja a DNA. Rovana Plumb, aki a tervek szerint az uniós alapokért fog felelni, valamint Viorel Ilie, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri szék várományosa szintén a DNA célkeresztjében van, a honatyák azonban nem szavazták meg az eljárás megindítását.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke azt nyilatkozta vasárnap este, hogy a liberálisok a Dăncilă-kabinet beiktatása ellen szavaznak, és hozzátette: arra számítanak, hogy azok a parlamenti képviselők, akik „még valamennyire kilátnak a fejükből és érdekli őket Románia sorsa" hasonlóképpen cselekednek majd.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."