A PSD a tűzzel játszik a Közel-Keleten

Az ENSZ kérését hanyagolva a kormány szerdán úgy döntött, Románia izraeli nagykövetségét átköltöztetik Tel Avivból Jeruzsálembe. Pénteken borult a bili.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

jeruzsalem
Kényes diplomáciai kérdés a költöztetés
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. április 21., 11:26
0 hozzászólás. 

A kényes, nemzetközi téren számos bonyodalommal fenyegető lépésről a kormány egyik napról a másikra döntött. A döntés hátterében mindenki Liviu Dragnea pártelnököt sejti, és ugyan próbálják nem egyszemélyes döntésként beállítani a dolgot – a kormány egy úgynevezett memorandumot fogadott el a költöztetés előkészítéséről – de jelzésértékű, hogy Viorica Dăncilă kormányfőt is megelőzve, a költözésről először a PSD-elnöke beszélt csütörtökön este az Antena 3 egyik műsorában.

A szerdai kormányülésen egyébként olyannyira csendben mentek a dolgok, hogy a G4media.ro hírportál, és az Adevărul napilap értesüléseit Nelu Barbu kormányszóvivő sem volt hajlandó megerősíteni, hogy a témáról szó esett volna a kormányülésen. Így a bili igazából pénteken reggel borult, amikor az elnöki hivatal közleményt adott ki: „Románia elnökét nem tájékoztatták erről a lépésről és nem kérték ki előzetes véleményét. Az Államelnöki Hivatal hangsúlyozza, hogy ezen döntést nem előzte meg egy átfogó és alapos elemzés. Egy ilyen jellegű döntést csakis mélyreható elemzést követően lehet meghozni, felmérve annak minden külpolitikai következményét és hatását” - olvasható a dokumentumban.

Klaus Iohannis ugyanebben a levélben felelősségteljes és megfontolt magatartásra intette a bukaresti kormánykoalíciót, szerinte Románia megsértené a nemzetközi jogot, ha most izraeli nagykövetségének áthelyezéséről döntene.

A közlemény után Viorica Dăncilă kormányfő is reagált: szerinte felelősségteljes döntés volt részükről a költöztetésről szóló memorandum elfogadása – ezt az államelnöknek is elmondta. Miután elérték egymást telefonon. Az említett beszélgetés ugyanis nehezen jött össze a kormányfő elfoglaltsága miatt: éppen a tavaszt köszöntő Tulipán szimfóniát hallgatta Pitești-en.

Íme a Recorder portál összefoglalója az eseményről (és a telefont szorongató Dăncilă-ról):

 

Mi történik itt?

A kormány váratlan lépése egyébként Viorica Dăncilă közelgő izraeli látogatásával állhat összefüggésben.

A döntésnek Dragnea Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettessel lezajlott találkozója adhatott muníciót, ami után a képviselőház sajtóirodája úgy számolt be az eseményről: „a megbeszélés jó alkalmat nyújtott arra, hogy megismételje a nagykövetség átköltöztetésének támogatását.”

Az Amerikai Egyesült Államok után Románia lenne a második ország, amelyik meghozza az évtizedek óta egyik konfliktusból a másikba tántorgó Közel-Keletet érintő döntést.

Az amerikai döntés ellen egyébként hiába tiltakoztak az arab országoktól és az Európai Uniótól kezdve Erdogan török elnökön át Ferenc pápáig nagyon-nagyon sokan, Donald Trump  tavaly év végén bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Aviv városából Jeruzsálembe helyezzék át.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."