Iohannis játssza a főnököt

Klaus Iohannis magához hívatta Teodor Meleșcanu külügyminisztert, ami persze nem tetszett Dăncilă miniszterelnöknek. Ezért ő is kapott egy behívót a jeruzsálemi nyilatkozat miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

iohanbehiv
Magához rendelte az embereket Iohannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. május 15., 05:24
0 hozzászólás. 

Behívatta Klaus Iohannis államelnök Teodor Meleșcanu külügyminisztert, hogy magyarázatot kérjen arra: miért határolódott el Románia a hétvégén az uniós országok izraeli külképviseletének Jeruzsálembe költöztetésével kapcsolatos közös nyilatkozatától.

A behívatásra reagáló Viorica Dăncilă szerint Iohannisnak a kormányfő beleegyezését kellett volna kérnie: ha Klaus Iohannis minisztert hívat magához, arra a kormányfő beleegyezését kell kérnie – vélte.

Az államelnöknek telefonálnia kell, ha azt szeretné, hogy a kormány valamelyik minisztere Cotrocenibe menjen. Meleşescanu külügyminiszter értesített a találkozóról, azonban én nem egyezhetek bele egy olyasmibe, amiről az államelnök meg sem kérdez” – nyilatkozta Viorica Dăncilă.

Dragnea is beleszólt

A PSD-elnöke szerint Viorica Dăncilának kell döntenie arról, hogy a külügyminiszter eleget tegyen-e Klaus Iohannis kérésének. Liviu Dragnea közölte: az államfő nem miniszterelnök is egyben, „bármennyire zavarja is az, hogy a kormánynak önálló intézkedései vannak”.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egyébként a România TV vasárnapi esti műsorában azt mondta: az elnök nyilatkozatai révén erőszakot szít, idegességet gerjeszt és a bizonytalanság érzését kelti az emberekben.

Nem felejtette el azonban hozzátenni, a PSD-nek nem áll szándékában kezdeményezni az államfő felfüggesztését.

Végül mindenki megy

Végül Viorica Dăncilă miniszterelnök is elmegy a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett találkozóra – erősítették meg hétfő este az Agerpres hírügynökségnek kormányzati források.

Az államfő hétfőn az alkotmány 86-os cikkelyére hivatkozva hívta egyeztetésre a kormányfőt, hangsúlyozva, hogy a kedden 11 órára tervezett találkozón a Románia külpolitikájával kapcsolatos „sürgős és kiemelten fontos problémákról” kíván tárgyalni vele, többek között Románia izraeli nagykövetségének áthelyezéséről is.

Miről szól az egész?

Hétvégén az Európai Unió tagállamai francia kezdeményezésre közös nyilatkozatban tervezték elszigetelni Donald Trump amerikai elnököt azért, mert az USA felavatta a Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetségét – tulajdonképpen Románia, Csehország és Magyarország segítettek Izraelnek megakadályozni a nyilatkozat elfogadását.

Ezért a belpolitikai válságra utaló események.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."