Iohannis vs. Dăncilă

Klaus Iohannis elnök hétfőn ismét Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását követelte – már másodszor.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

iohannisvsdancila
Pedig milyen szépen kéri
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2018. május 07., 20:37
0 hozzászólás. 

Az elnök azok után kérte a miniszterelnök lemondását, hogy elemezve az állami költségvetés első negyedévi mérlegét, úgy látja, elégtelen a kormány gazdasági teljesítménye. Szerinte a bevételek abszolút értékben ugyan nőttek, de jóval elmaradnak a tervezett szinttől. A kiadások ugyanakkor 22 százalékkal nőttek, ezért óriási nyomás nehezedik az államháztartásra.

Iohannis szerint a kormánynak nincsenek megoldásai a helyzet kiigazítására, ezért Dăncilának sürgősen le kell mondania. Felidézte, hogy már az idei költségvetés elfogadásakor figyelmeztetett: a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt büdzsé nélkülözi az alapvető gazdasági logikát, hiszen adócsökkentések és béremelések mellett számos infrastrukturális beruházást ígért, de már akkor látszott – mondta Iohannis – , hogy mindenre nem lesz elég pénz.

Emlékeztetett, hogy a PSD 25 százalékos béremelést ígért január 1-től, de ezt nem teljesítette, hiszen a nettó jövedelmek ugyanakkorák maradtak, mi több, egyes ágazatokban ez utóbbiak csökkentek.

Dăncilă vajon lemond?

Iohannis április végén is már lemondásra szólította fel a szociáldemokrata kormányfőt, aki szerinte megkérdőjelezte a jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának alakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.

Viorica Dăncilă akkor bejelentette, hogy nem mond le és a kabinetet támogató kormánykoalíció vezetői is kiálltak mellette.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."