Az erőszak vagy a korrupció nagyobb bűn?

A belügyminiszter szerint túl elnéző a törvény az erőszakot elkövetőkkel szemben, míg a gazdasági bűnözőket megbélyegzi.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

carmendan
Carmen Dan Fotó: romaniatv.net
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. május 16., 08:12
0 hozzászólás. 

A 2018-as az egymást követő hatodik év, amikor csökken a bűnözés Romániában – közölte kedden a belügyminiszter. Carmen Dan hangsúlyozta, a jelenlegi büntető törvénykönyv túl jámbor az erőszakot elkövetőkkel szemben, a gazdasági bűncselekményeket elkövetőket viszont megbélyegzi.

A tárcavezetőnek az erőszakos bűncselekmények helyzetéről kellett számot adnia a szenátus védelmi bizottsága előtt. A meghallgatáson Dan kiemelte, az év első négy hónapjában 40.000 személy ellen indult eljárás, közülük kétezret előzetes letartóztatásba helyeztek. Az első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a bűnözés 2017-hez viszonyítva – tette hozzá.

A miniszter szerint bizonyos bűncselekménytípusok előfordulási aránya nőtt, másoké csökkent a 2018-as esztendő első három hónapjában. Tavalyhoz képest tízzel kevesebb, 57 emberölésre vonatkozó feljelentést jegyeztek, emberölési kísérletről pedig 65 feljelentés érkezett, 18-cal több, mint az elmúlt évben. A nemi erőszakos esetek száma 4,2%-kal csökkent (438 bűncselekmény), a rablásoké 3 százalékkal (807) esett vissza, az ütlegelés és egyéb erőszakos tettek száma viszont 3,7 százalékkal (19.900) nőtt, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos eseteké pedig 8 százalékkal emelkedett (9.100 ilyen bűncselekmény történt).

Carmen Dan úgy véli, ez arra is visszavezethető, hogy a jelenleg érvényben levő büntető törvénykönyv csak két-három éves szabadságvesztéssel bünteti például az agressziót, a családon belüli erőszakot, ezzel szemben hivatali visszaélésért akár 15 éves, adócsalásért pedig nyolc-kilenc éves börtönbüntetés is kiróható.

„Vajon helyénvaló-e, hogy azokat, akik embereket vernek meg az utcán, akik erőszakosan, agresszíven lépnek fel többek között a törvény embereivel szemben is, nem veszik azonnal őrizetbe, nem tartóztatják le, a korrupciós bűncselekmények esetében azonban a bilincsek fesztiválja zajlik? Nem hiszem, hogy ez normális" – fogalmazott a belügyminiszter, hozzátéve, hogy a parlamenten is múlik az erőszakos bűncselekmények visszaszorítását célzó megfelelő megoldások megtalálása.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."