Muszáj leváltani Kövesit?

Az alkotmánybíróság szerint Iohannisnak menesztenie kell az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészét. A döntés miatt már tiltakoztak is Bukarestben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KOVESI-IOHANNIS
Iohannis nem akarja leváltani, az alkotmánybíróság viszont igen. Fotó: inpolitics.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES/MASZOL
2018. május 31., 14:24
0 hozzászólás. 

Az alkotmánybíróság szerdai döntésében megállapította, hogy az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az igazságügyi miniszterrel szemben azáltal, hogy elutasította a Laura Codruţa Kövesi főügyész menesztésére irányuló miniszteri javaslatot. A konfliktus feloldása érdekében az államfőnek ki kell adnia a korrupcióellenes főügyész leváltására vonatkozó rendeletet.

A közlemény hangsúlyozza, a főügyész leváltására irányuló eljárásban az államfőnek – az alkotmány értelmében – nincs teljhatalma, neki mindössze az eljárás szabályosságát és törvényességét kell ellenőriznie. Jelen esetben azonban az elnök nem törvényességi, hanem alkalmassági okokra hivatkozva tagadta meg a miniszter javaslatát a DNA főügyészének menesztésére vonatkozóan, meggátolva ezáltal az igazságügyi minisztert abban, hogy alkotmányos hatáskörének megfelelően járjon el.

Az alkotmánybíróság joggyakorlatának megfelelően útmutatással is szolgál a döntést követő teendőkkel kapcsolatban, leszögezve, hogy Klaus Iohannis államfőnek menesztenie kell a főügyészt.

Az előzmények

Miután a kormánykoalíció a korrupcióellenes ügyészek visszaéléseiről szóló sajtóleleplezésekre hivatkozva egyre hangosabban követelte Kövesi menesztését, az igazságügyi miniszter februárban egy húszpontos „bűnlajstromot" olvasott Kövesi fejére, és leváltását kezdeményezte, azt állítva, hogy a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a DNA-t.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Iohannis azt mondta: nem győzték meg a miniszter érvei, ezért nem hajlandó elmozdítani a főügyészt, de a kormány szerint erre nem lett volna joga, emiatt bepanaszolta az alkotmánybíróságnál.

Az államfő – és az őt támogató ellenzék – szerint a közvetlenül megválasztott államfőnek mérlegelési lehetősége is kell, hogy legyen egy ilyen döntésnél, nem lehet csak „közjegyzői" szerepe egy kinevezésnél. Toader azonban, aki korábban maga is alkotmánybíró volt, azzal érvelt, hogy az államfőnek nem hatásköre az ügyészségi vezetők munkáját menedzseri és szakmai szempontból kiértékelni, tehát leváltásuk esetében nem bírálhatja felül az igazságügyi minisztert.

Több mint kétezren tiltakoztak

szerda este Bukarestben a kormánypalota előtti téren az alkotmánybíróságnak a DNA-főügyésze leváltására vonatkozó döntése miatt.

A demonstráció résztvevői a Szociáldemokrata Párt és az alkotmánybíróság elleni jelszavakat skandáltak. A tüntetők táblákat tartottak a magasba, amelyen többek között az állt: „Az alkotmánybíróság - az ország szégyene"; „Mi vagyunk, akik nem védjük a törvényszegőket"; „Toader és Dorneanu elárulták nemzetüket"; „Alkotmánybíróság - PSD szolgája".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."