Alkotmánybíróság: az azonos nemű pároknak is joguk van a családi élethez

Közzétették a júliusi döntésük indoklását. A közelgő referendum szellemiségét teljes mértékben megkérdőjelezi és alternatív megoldást javasol a testület.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK.
2018. szeptember 28., 12:42
1 hozzászólás. 

Az élettársi kapcsolatban élő azonos nemű személyeknek joguk van az alkotmány által minden állampolgárnak egyenlő módon garantált magán- és a családi élethez, illetve együttélésük törvényes elismeréséhez – állapította meg az alkotmánybíróság.

Alig tíz nappal a család és a házasság fogalmát pontosító referendum előtt Románia Alkotmánybírósága közölte a Coman-Hamilton ügyben hozott július 18-i döntésének indoklását.

Az Alkotmánybíróság döntését az Európai Unió Bíróságának kötelező érvényű határozatára alapozta. Ennek értelmében Romániának el kell ismernie a külföldön kötött melegházassággal járó jogköröket, ha uniós joggal szeretnének élni a házastársak, például telepednek az országban. Ehhez elégséges az is, ha csak az egyik házastárs uniós állampolgár.

Noha a tagállamnak jogukban áll dönteni, hogy engedélyezik-e vagy sem az azonos neműek házasságát, nem korlátozhatják az uniós állampolgárok letelepedéshez és szabad mozgáshoz való jogát azáltal, hogy azonos nemű házastársát nem ismeri el - tette hozzá az EU Bírósága.

Indoklásában a román alkotmánybíróság hangsúlyozta, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat jelentheti az azonos neműek számára a diszkrimináció megszüntetésére szolgáló jogi alternatívát.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mzolee
2018-09-28 15:35:51
Az alkotmanybirosag hatarozata CSAK arrol szol hogy a kulfoldon osszehazasodott roman embernek a kulfoldi "parja" letelepedhet Romaniaban. Semmi tobb.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."