Digitalizálják az anyakönyvi rendszert

Amikor elkészül az elektronikus rendszer, online lehet születési, házassági, halotti, illetve válásról szóló anyakönyvi okiratot igényelni.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

hazassagilevel
Ha elveszett az eredeti, hamarabb kaphatunk másodpéldányt is. A kép illusztráció.
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. június 26., 10:33
0 hozzászólás. 

Az anyakönyvi okiratok informatikai feldolgozását célzó programot indított el hétfőn az európai alapokért felelős minisztérium – közölte Rovana Plumb miniszter.

Plumb szerint minden születési, házassági, halotti, illetve válásról szóló anyakönyvi okiratot feldolgoznak, az összesen ötvenmillió irat egy integrált informatikai rendszerbe kerül.

A 185 millió lej értékű programot európai uniós alapokból finanszírozzák, a kivitelezésére 36 hónap áll rendelkezésre.

Carmen Dan belügyminiszter szerint a projekt az általa vezetett tárca fontos célkitűzései közé tartozik, és jelentősen hozzájárul majd az ügyintézés egyszerűsítéséhez, a bürokrácia csökkentéséhez. „Azáltal, hogy az anyakönyvi okiratok elektronikus formában is elérhetők lesznek, nem fog többé késni a másodpéldányok kibocsátása az eredeti okmány elvesztése esetén" - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a másodpéldányokat bárhol igényelni lehet majd, nem csak a születési helyen.

Az elkövetkezőkben ugyanakkor az anyakönyvi okiratok igénylése, az ezekkel járó illetékek befizetése is online történik majd, akárcsak az időpontkérés az okmányok átvételére – tette hozzá a tárcavezető.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."