Nyugat-nílusi vírusfertőzés Romániában

Igazolta a Cantacuzino Intézet a nyugat-nílusi vírusfertőzést Románia területén. Eddig 7 esetben bizonyították a fertőzést, további 3 esetben még folynak a kivizsgálások.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. augusztus 31., 15:04
0 hozzászólás. 

A vírus jelenlétét elismerték Görögországban és Oroszország déli részén (a Fekete-tenger közelében), illetve Európa más országaiban is, ezért az Egészségügyi Minisztérium elrendelte az esetek felderítésének, kivizsgálásának és a fertőzésveszély csökkentétének fokozott ellenőrzését.

Eddig több mint 80 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknél felmerült a nyugat-nílusi vírussal való fertőzés, közülük 7 esetben igazolták a fertőzést. További 3 esetben jelenleg is folynak a vizsgálatok. Az érintett megyék: Fehér, Dolj, Galac, Kolozs, Konstanca, Szeben, Teleorman, valamint Bukarest. Mindegyik esetben 30 év feletti betegekről van szó, közülük ketten, fokozottan veszélyeztetett idős (75 és 79 éves) betegek, életüket vesztették.

Tekintettel a körülményekre, az Egészségügyi Minisztérium összehívta az epidemiológiai szakbizottságot és sürgős intézkedéseket kért a veszélyeztetett helyzetek felmérésére minden szintű orvosi ellátásban.

Az Egészségügyi Minisztérium a következő óvintézkedéseket javasolja a lakosságnak:

- Ruházatukkal (és esetleg riasztó hatású vegyszerekkel) védekezzenek a szúnyogcsípés ellen;
- A szúnyogok ellen szereljenek fel védőhálót a lakás ajtajára-ablakaira;
- Gondoskodjanak a gazdaságok területén a pangó tócsák kiszárításáról és távolítsák el vagy ürítsék ki az állott vizet tartalmazó tartályokat.

A nyugat-nílusi (West Nile) vírusfertőzést többnyire a legyengült szervezetűek, az egyéb betegségben szenvedők kaphatják el, a gyermekek szinte észrevétlenül esnek át a fertőzésen.

A szakértők javasolják, hogy a betegek jelentkezzenek háziorvosuknál vagy a legközelebbi orvosi rendelőben, ha esetleges szúnyogcsípés után 3-7 napon belül lázat, erős fejfájást, szédülést, hányást, ízületi vagy izomfájdalmakat, esetleg memóriazavart észlelnek.

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy minden igazolt és bejegyzett fertőzési eset elszórtan jelentkezett az ország 9 megyéjében, és ezért jelenleg nem beszélhetünk nagy kiterjedésű járványveszélyről. Ugyanakkor, minden lehetséges eszköz rendelkezésre áll a felügyelet biztosítására, illetve az esetleges betegek megfelelő orvosi ellátására – olvasható a minisztérium közleményében.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."