Kiszívják a mentolos cigit a szádból

Újabb megszorítások következhetnek, az Egészségügyi Minisztérium durván rászállt a dohányosokra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Nem lesz üdítő a füstölés fotó: illusztráció
Nem lesz üdítő a füstölés fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. január 04., 16:12
0 hozzászólás. 

Alig néhány hete, hogy megszavazta a parlament a dohányzás betiltását a zárt nyilvános helyeken, most újabb megszorításokon dolgoznak a hatóságok. Nem vásárolhatsz külföldről dohányárut az interneten és betilthatják az ízesített, szagosított, színesen füstölő dohányárut, valamint megszabják a dohányt tartalmazó termékek főbb vegyületeinek maximális értékét – olvasható az Egészségügyi Minisztérium honlapján közzétett törvénytervezetben.

A cigaretta például nem tartalmazhat 10 mg-nál több kátrányt és szén-monoxidot, 1 mg-nál több nikotint. Ugyancsak tilos lesz olyan vegyülettel társítani a dohányt, amely azt a képzetet keltheti a fogyasztóban, hogy a dohányzás egészséges. Például nem tehetnek bele vitaminokat, koffeint és taurinsavat, amelyeket a vitalitással, lendületességgel és az egészséggel társítanak az emberek.

A cigiben van a vitamin?

Az elektromos és növényi cigaretták esetében is szigorítások lesznek. Az elektromos cigarettába járó folyadékok maximális nikotintartalma 20 mg/ml lehet, és ugyancsak nem tartalmazhat aromákat, a vegyület lehető legnagyobb mértékű tisztaságára törekszenek. Az új termékek bejegyzése is nehezebb lesz ezután.

A csomagoláson látható figyelmeztetésekre ugyancsak új szabályok lesznek érvényesek, nagyobb méretben és évente változó szöveggel kell a címkéket ellátni. Az Európai Unió direktíváit követő törvénykezdeményezés fő célja, hogy megakadályozza a fiatalkorúak körében a dohánytermékek vonzóvá válását, a dohányosok 94 százaléka ugyanis 25 éves kora előtt válik függővé a nikotintól.

Az ezen a héten közvitára bocsátott törvény bizonyos cikkelyei májusban léphetnek érvénybe a becslések szerint, más cikkelyeknek az érvényessé válása, például az ízesített dohánytermékek betiltása, akár 2020-ig is eltarthat – írja a Gândul napilap.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."