Téves sajtóhírek a Szülőföld Alap pályázatainak elbírálásáról

Tételesen cáfolta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikai államtitkársága csütörtökön a Szülőföld Alap pályázati forrásainak elbírálásról napokban megjelent téves sajtóhíreket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 03., 14:08
0 hozzászólás. 


Az államtitkárság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében utalt Dorosz Dávid országgyűlési képviselő (LMP) a témában a héten tett kijelentéseire, amelyből a téves sajtóhírek eredtek. Dorosz Dávid hétfőn arról beszélt, hogy a magyarság megmaradását szolgáló, kiemelkedő jelentőségű határon túli lapok estek el a Szülőföld Alap pályázati támogatásától - írja a manna.ro.

A politikus akkori megfogalmazása szerint az LMP a kivéreztetésre egyelőre nem talál más magyarázatot, mint hogy a kollégium részrehajlóan, a kormányzati szándékoknak megfelelően döntött. A napi túlélést jelentő támogatás megvonásával olyan jelentős lapokat hoztak kilátástalan helyzetbe, mint az Új Magyar Szó, mely az egyetlen, Románia egész területére eljutó magyar lap, a Transindex, a marosvásárhelyi Látó vagy a kolozsvári Korunk.

A nemzetpolitikai államtitkárság közleményében kiemelte: az LMP-s politikus által felsorolt sajtótermékek nagy részét a Szülőföld Alap támogatta. Így a Látó című folyóirat az Aranka György Alapítványon keresztül 1 millió forintot, a Korunk című folyóirat - amelynek három pályázata is nyertes volt - összesen 2 millió forint értékű támogatást kapott, a transindex.ro pedig a kolozsvári Media Index Egyesületen keresztül jutott 700 ezer forintos támogatáshoz.

A nemzetpolitikai államtitkárság közleményében ismét hangsúlyozta: az előző kormányzat nemzetpolitikai felelősei május végéig elköltötték az idei, határon túli előirányzatok nyolcvan-kilencven százalékát, és ehhez még részrehajló módon, a legtöbb esetben minden szakmai alapot nélkülözve az általuk kitüntetetten kezelt szervezeteket részesítették abszolút előnyben.

A Szülőföld Alap tavaszi pályázatainak elbírálása, a korábbi évektől eltérően nem történt meg időben, ezért a helyzetet éppen csak hogy megismerve, az új magyar kormánynak kellett gyorsan összehívnia a döntéshozó kollégiumokat. Tették ezt azért, hogy a határon túli magyar szervezetek számára biztosítva legyen a nyári programokhoz szükséges támogatás. Ennek ellenére rengeteg pályázat kifizetését át kellett tolni az őszi kiírásra, hogy a felesleges pénzszórást meg tudják előzni, és az elődeik által rájuk hagyott helyzeten úrrá tudjanak lenni.

A nemzetpolitikai államtitkárság közleményében kiemelték: az őszi pályázati fordulóra egyes esetekben nyolc-tízszeres túljelentkezés volt az adott kollégiumoknál. Ezt úgy szétosztani, hogy mindenki igényét ki tudják elégíteni, nem lehet. Viszont az elmúlt évek támogatásából kiindulva most azokat részesítették előnyben, akik régóta nem jutottak forráshoz.

Mint írták, most már fel sem tételezik, hogy Dorosz Dávid tudatosan próbálja félrevezetni a közvéleményt. Dorosz Dávid "egyszerűen tájékozatlan", amint ezt a Szülőföld Alappal kapcsolatos korábbi nyilatkozata is bizonyítja.

Hozzátették: továbbra is rendkívül álságosnak tartják, hogy egy olyan ember "kardoskodik" a határon túliak ügyében, aki még a határon túli magyarság számára olyan fontos egyszerűsített honosítási eljárást - közkeletűbb nevén a kettős állampolgárságot - sem szavazta meg.

Arra szeretnék kérni ezúton Dorosz Dávid képviselőt, hogy legközelebb alaposabban tanulmányozza a pályázati kiírások eredményeit - fogalmaz végezetül a kommüniké.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."