Túl derűlátó a kormány autópálya-programja

Túlságosan derűlátó a román kormány autópálya-építési programja, amely a következő két évre 241 kilométer út építésének befejezésével számol - írta keddi számában a Romania liberă című napilap.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 09., 13:05
0 hozzászólás. 


Az újság szerint a román közlekedési minisztérium számításai szerint 2011-ben és 2012-ben összesen 241 kilométer autópálya építését fejezik be, és újabb 286 kilométer megépítéséhez fognak majd hozzá – írja a manna.ro.

A lap szerint ez a terv "csak papíron néz ki jól", hiszen egyrészt a tervezett munkálatok költségeit alábecsülte a kormány, azok a valóságban többe kerülnek majd, mint amennyivel számolnak, másrészt a célkitűzés teljesítéséhez az autópályák építésével megbízott állami vállalatnak annyi pénzt kellene kapnia a szaktárcán keresztül, amennyit az előző években soha nem folyósítottak számára.

Az autópálya-építési tervből az is kiderül, hogy a következő években előnyt élvez majd a Nagylak és Konstanca között haladó dél-erdélyi autópálya a Borst Brassóval összekötő észak-erdélyi autópályával szemben. Ez utóbbiból 50 kilométer épült meg, a következő két évben a román kormány mindössze 64 kilométeres újabb szakasz megépítését tervezi a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak között. Az észak-erdélyi autópálya hossza a tervek szerint elérné a 415 kilométert.

A román kormány azzal indokolja ezt a döntést, hogy a dél-erdélyi autópálya építéséhez európai uniós pénzeket is felhasználhat, míg az észak-erdélyi autópálya kizárólag állami költségvetési pénzből finanszírozható. Az államnak azonban az is nehézséget okoz, hogy az európai pénzekből finanszírozott projekthez szükséges önrészt biztosítsa.

Ezt a helyzetet megérti az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel vállalat, amelynek szóvivője, Bogdan Sgârcitu az Új Magyar Szónak elmondta: tudják, hogy a román államnak nincs most pénze az észak-erdélyi autópályára, ezért örvendenek, ha legalább a Bors és a Berettyószéplak közötti szakasz finanszírozására tett ígéreteket komolyan veszi a kormány.

A szóvivő megerősítette, hogy a vállalat vezetői tárgyalásokat folytatnak a román hatóságokkal az észak-erdélyi autópálya építésének további finanszírozásáról, de nem árult el részleteket. Csak annyit mondott, hogy nem koncesszióba vételről van szó, és azt a lehetőséget is kizárta, hogy a Bechtel saját forrásokból járuljon hozzá a munkálatok folytatásához.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."