Borbély: Idén kétszer több pénz jutott környezetvédelmi befektetésekre

Jó évet zárt a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium, hiszen idén, a gazdasági megszorítások évében kétszer több pénzt adtak környezetvédelemmel kapcsolatos befektetésekre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 17., 13:04
1 hozzászólás. 


"2010-ben a Környezetvédelmi Alap programjai keretén belül 1 milliárd Euróval támogattuk a környezetvédelmi beruházásokat" - jelentette be Borbély László december 16-án bukaresti mérlegvonó sajtóértekezletén.

Borbély véleménye szerint a minisztérium legsikeresebb programjai a roncsautó és a Zöld Ház programok.

"A roncsautó program keretén belül idén 186 ezer környezetszennyező gépkocsit sikerült kivonnunk a forgalomból" - mondta a miniszter kiemelve: "jó ötletnek bizonyult, hogy megengedtük a polgároknak, hogy autóvásárláskor három egyenként 3.800 lej értékű vouchert összesíthessenek. Idén a roncsautó program támogatásával majdnem 60 ezer polgár vásárolt új autót. A 60 ezer újonnan vásárolt autóból majdnem 25 ezer hazai gyártmányú."

2011-ben módosítások nélkül folytatódik a minisztérium roncsautó programja. A 2010-ben kiadott értékjegyek január 31-ig érvényesek - hangsúlyozta Borbély.

"A július elsején elindított Zöld Ház program keretén belül négy hónap alatt több mint 15 ezer polgár adott le pályázati iratcsomót a hagyományos fűtésrendszer lecserélésére" - mondta a környezetvédelmi miniszter kiemelve: "a leadott iratcsomók több mint felét már kiértékelték a szakértők. Jelenleg ezernél több polgárnak fizettük ki a támogatást."

"A Zöld Ház program keretén belül a Környezetvédelmi Alapból a napenergiával működő rendszerek beszerelésére hatezer, a hőszivattyúk működtetésére nyolcezer, míg a növényi alapú fűtési rendszerek beszerzésére hatezer lejes támogatást biztosítunk. December 15-től kibővül a kedvezményezettek köre, és jogi személyek is pályázhatnak" - mondta Borbély László.

Mérlegvonó sajtóértekezletén a miniszter két területet említett, ahol még vannak tennivalók: "az uniós alapok lehívása és az illegális erdőkivágások megfékezése. Igaz ugyan, hogy idén a Környezetvédelmi Alap, és az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (ROMSILVA) programjai keretén belül 2009-hez viszonyítva hatszor több pénzt adtunk erdősítésre, de az illegális erdőkivágásokat nem sikerült kellő mértékben megfékeznünk."

Az uniós pénzalapok lehívásával kapcsolatosan Borbély elmondta: "habár Európai Uniós szinten nagy infrastrukturális tervek szerződéseinek megkötése szempontjából első helyen állunk az eddig lehívott pénzösszeg kevés. A 3,5 milliárd Euró értékben megkötött szerződések értékéből az Európai Uniótól számla alapján visszakért pénzösszeg nem több mint 65 millió Euró."

Borbély reményei szerint 2011-ben hathatósan nőni fog a lehívott pénzalapok összege. "Intézkedéseket hoztunk az európai Uniós források mértékének serkentése érdekében: módosítottuk a közbeszerzési törvényt, regionális találkozókat szerveztünk az önkormányzatok képviselőivel, a konzultánsokkal és az építőkkel. Ugyanakkor a minisztérium visszaveheti a kiutalt előfinanszírozás értékét azoktól a kedvezményezettektől, akik egy év leforgása alatt nem tudták felhasználni azt, és csak akkor utalja át a következő előfinanszírozás értékét, ha az önkormányzat bizonyítja, hogy elköltötte az első részletet" - hangsúlyozta a miniszter.

Az új és 2011-ben sikeresnek ígérkező programokkal kapcsolatosan Borbély László a kormány Országos Infrastruktúra Fejlesztési Programját említette. "A 2011-2015-ös időszakra vonatkozó program keretén belül új, valamint már elkezdett infrastruktúrafejlesztő munkálatok finanszírozhatók" - mondta a miniszter, kiemelve: "környezetvédelmi befektetésekre 900 millió euró áll rendelkezésünkre. A finanszírozható területek: vízgazdálkodás, csatornahálózat, víztisztító berendezések megépítése, valamint árvízvédelem, árvízmegelőzés, gátak megerősítése, építése, eróziócsökkentő munkálatok."



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ijano
2010-12-18 16:55:46
Nézzétek meg a következő dokumentumfilmet!
A youtube-n is rajta van!The great global warming swindle!
Mekkora pénzmosás áll a háttérben,érdemes elgondolkodni rajta!Ez a jövő zenéje,persze van benne jó dolog is,de a mi drága politikusaink csak a pénzt látják benne!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."