Speciális mentőcsoport megalapítását tervezik Erdélyben

Az Erdély Mentőcsoport lesz az első olyan civil speciális mentőalakulat Erdélyben, amely nagyszabású természeti katasztrófák és kisebb méretű balesetek esetén is készen áll majd emberéletek megmentésére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 22., 12:04
0 hozzászólás. 


Szabó László, az Erdély Mentőcsoport egyik kezdeményezője kedden elmondta: elsősorban emberéletek mentésére szakosodnak - írja a manna.ro. Az első képzéseket ősszel szervezték meg, január végéig folytatják a toborzást, amelynek végén a tervek szerint öt területi mentőcsoportot létesül Erdélyben. Ezek az egykori vármegyék területét fedik le, így Kolozs-Torda, Marosszék, Udvarhelyszék, Csíkszék és Háromszék körzetben jönnek majd létre a mentőcsoportok, amelyek szövetségbe tömörülnek, és egy koordinációs központ irányítja őket.

Szabó elmondta, hogy mintegy száz önkéntesre számítanak, hiszen minden mentőcsoportot terveik szerint 10-20 ember alkotja majd. "Azt akarjuk elérni, hogy a tavasszal sorra kerülő képzések nyomán, nyárig bevethető állapotba kerüljenek az Erdély Mentőcsoport területi egységei" - mondta a kezdeményező.

Az önkéntes alapon működő Erdély Mentőcsoportnak magyarországi partnerei is vannak, az alapítás céljából együttműködnek a szolnoki Életjel Mentőcsoport, a miskolci Spider Mentőcsoport és a Legott Mentőcsoport szakembereivel. Az erdélyi mentőcsoport már maga mögött tudhatja az első nemzetközi bevetést, hiszen két emberük részt vett a Karisz Nemzetközi Speciális Mentőszövetség magyar csapatának december 17-én lezárult albániai mentőútján.

Szabó László - aki unitárius lelkész - elmondta: öt évvel ezelőtt alakult meg az az alkalmi árvízsegélyezési bizottság az Erdélyi Unitárius Egyház égisze alatt, amely az erdélyi Nyikó pataka mentén pusztító árvízkor vett részt a mentésben és a segélyezésben. Ebből a kezdeményezésből alakult meg a Gondviselés Segélyszervezet, amely a tavaszi magyarországi árvizek és a kolontári vörösiszap-szennyezés áldozatainak megsegítése céljából szervezett gyűjtést Erdélyben.

A lelkész azonban hangsúlyozta, hogy kifejezetten emberéletek mentésére szakosodott magyar szervezet Erdélyben nem létezett, ezért született meg az alapítás gondolata.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."