Egészségügyi kártya 2011-től

Sürgősségi kormányrendeletben módosították a 2006-os egészségügyi törvényt, így jövőtől bevezetik az egészségügyi kártyát – jelentette be Cseke Attila egészségügyi miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

cseke_attila_100410
cseke_attila_100410
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 24., 13:05
0 hozzászólás. 


"A kórházak decentralizációja után az egészségügyi rendszer informatizálása és az egészségügyi kártya bevezetése a következő prioritás" – mondta a miniszter, majd hozzátette: "minden 18 év feletti biztosított köteles lesz bemutatni a kártyát, ellenkező esetben fizetnie kell a szolgáltatásért." Ez alól csak a sürgősségi esetek és a járványügyi intézkedések kivételek, ezek továbbra is ingyenesek lesznek.

A kártya tartalmazni fogja a tulajdonos személyazonossági információit, a biztosított kódját, a kibocsátó adatait, és egészségügyi információkat, mint például a vércsoportot, a krónikus betegségek, sőt azt is, hogy elhalálozás esetén belegyezik-e a tulajdonos szervei felhasználásába.

A kártyát egy másik egészíti ki, amit az egészségügyi szolgáltató birtokol, így könnyen azonosíthatóak lesznek a páciensek. Az újdonság hozzájárul ahhoz, hogy a betegek megszabaduljanak a bürokráciától, hiszen például nem kell bizonyítvány arról, hogy kifizették az egészségügyi biztosítást. Másodsorban az egészségügyi rendszerben tudni fogják az igényelt szolgáltatások számát – tudatta a miniszter.

Cseke szerint 2011. január elsejétől kezdődik a folyamat – a kártyák az Állami Nyomdavállalatnál készülnek és a biztosított pénztárcáját terhelik: áruk mintegy 2 euró lesz. Szintén január elsejétől kezdik az ehhez kapcsolódó elektronikus rendszer üzemeltetését.

Az első egészségügyi kártyákat valószínűleg augusztus-szeptember hónapokban kapják kézhez a biztosítottak, az összes kártya kibocsátására pedig várhatóan 14-15 hónapra lesz szükség.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."