Nem lesz Robin Hood-adó

A román kormánynak nem áll szándékában úgynevezett Robin Hood-adót kivetni az olajvállalatokra - jelentette ki Gheorghe Ialomiţianu román pénzügyminiszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 14., 09:32
0 hozzászólás. 


A tárcavezető annak kapcsán beszélt erről a témáról egy újságírói kérdésre válaszolva, hogy Romániában nagy felháborodást okozott az üzemanyag drágulása - írja a manna.ro.

A román kormány az elmúlt egy évben jelentős mértékben növelte az üzemanyag jövedéki adóját, legutóbb január 1-én. Így Romániában egy liter benzin ára már meghaladja az 5 lejt, ami országszerte tiltakozáshullámot váltott ki.

Nemtetszésüknek hangot adtak a szállítók mellett magánemberek is, akik egyes erdélyi városokban órákig megbénították egy-egy benzinkút működését. Tiltakozásképpen aprópénzzel fizettek, a temérdek fémpénz megszámolása ugyanis több órát vett igénybe a töltőállomás alkalmazottainak.

A tiltakozásba a taxisok is bekapcsolódnak, akik bejelentették, hogy három napig nem tankolnak. Romániában tavaly az európai átlagon felül, 24,4 százalékkal, illetve 27,4 százalékkal drágult a benzin, valamint a gázolaj.

Ialomiţianu kifejtette, hogy a kormány kénytelen időnként emelni az üzemanyagra kivetett jövedéki adót az Európai Unióval kötött szerződés értelmében megállapított ütemterv szerint, és a kabinet nem szólhat bele közvetlenül az üzemanyag árának alakulásába.

Ugyanakkor Emil Boc román miniszterelnök egy televíziós műsorban kijelentette: a román kormány elfogadhat bizonyos ellenintézkedéseket az olajvállalatokkal szemben, amelyek összhangban vannak a piacgazdasággal. A kormányfő példaként említette a pluszadó kivetését azon olajvállalatokra, amelyek indokolatlanul és gyors ütemben emelik az üzemanyag árát.

Boc közölte, felszólította a román versenytanácsot, ellenőrizze, nincs-e monopolhelyzet a romániai üzemanyagpiacon, emellett az országos adó- és pénzügyi hatóságtól elemzést kért az olajvállalatok nyereségének alakulásáról. Hozzátette, az esetleges intézkedésekről csak az említett vizsgálatok eredményének ismeretében dönthet a kormány.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."