PSD-PNL koalíció készül

Koalíció megkötésére készülnek az ellenzéki szociáldemokraták és a liberálisok, miután mindkét ellenzéki párt vezetője egyetért az együttműködés fontosságával és feltételeivel - adta hírül hétfőn a román média.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 26., 10:06
0 hozzászólás. 


Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn közös sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy eltökélt szándékuk együttműködni az Emil Boc vezette román kormány leváltása érdekében - írja a manna.ro.

Az ellenzéki oldalon korábban már létrejött az összefogás Jobbközép Szövetség (ACD) néven, amelyet a liberálisok, valamint a csekély támogatottságnak örvendő Konzervatív Párt (PC) vezetői hoztak tető alá. Ehhez a szövetséghez csatlakozna valamilyen formában a PSD is, amely jelenleg a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki alakulat Romániában.

A liberálisok és a szociáldemokraták már egy ideje tárgyalásokat folytatnak egymással, de eddig nem sikerült megállapodniuk szövetkezésük feltételeiről. Most elhárulni látszik minden akadály, hiszen Victor Ponta bejelentette: összehívja február 5-ére a szociáldemokraták országos tanácsát, amely dönteni fog a koalíció megkötéséről.

A liberálisok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a két párt 2016-ig szóló együttműködési megállapodást kössön, és az ACD szövetség valamint a szociáldemokraták fele-fele arányban állítsanak közös jelölteket a 2012-es helyhatósági és parlamenti választásokon. Ezzel kapcsolatban kifogásokat fogalmaztak meg a PSD egyes megyei és országos vezetői, akik szerint pártjuk veszít, ha szövetséget köt, s nem önálló politikai erőként indul a választásokon.

A két pártelnök derűlátó hétfői bejelentése azonban azt sugallja, hogy a szociáldemokraták készek félretenni fenntartásaikat, mint ahogy a liberálisok körében is oldódni látszik a magát jobboldalinak valló liberálisok és a szociáldemokraták lehetséges együttműködése miatti aggodalom. Călin Popescu Tăriceanu volt liberális pártelnök ugyanis, aki korábban a liberálisok és a szociáldemokraták együttműködése ellen emelte fel szavát saját pártjában, hétfőn kijelentette: közös politikai platformot kell építenie a PNL-nek és a PSD-nek.

E két ellenzéki erő nem rejti véka alá, hogy szívesen bevenné alakuló koalíciójukba a Demokrata Liberális Párttal (PD-L) jelenleg együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ). Ez utóbbi szervezeten belül mindeddig inkább arról folyt a vita, hogy az RMDSZ benn maradjon-e, s ha igen, milyen további feltételekkel a kormányban, tekintettel a népszerűtlen intézkedések kényszerű meghozatalára.

A szociáldemokraták és a liberálisok "csábításának" mindenesetre egyelőre nem kíván engedni a szövetség, legalábbis ez derül ki vezetőinek eddigi megnyilatkozásaiból. A román ellenzéki pártok eddig nem is erőltették túlságosan a dolgot, mert meg akarják várni, hogy az RMDSZ február végi nagyváradi tisztújító kongresszusán miként dől el az utódlás kérdése. Markó Béla ugyanis nem kívánja újrajelöltetni magát az elnöki posztra, és több utód is pályázik e tisztségre.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."