Cigányoznának az emberjogos szenátorok

Cigánnyá neveznék át a romákat a szenátus esélyegyenlőségért és emberi jogokért felelős bizottságai, amelyek megszavazták Silviu Prigoană PDL-képviselő ezirányú javaslatát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 03., 09:03
1 hozzászólás. 


A képviselő azzal indokolja a változtatás szükségességét, hogy nemzetközi szinten elterjedt tévhit az, hogy Románia a romák országa. Szerinte nyelvtanilag ez még logikusnak is tűnhet egy olyan ember számára, aki nem rendelkezik elegendő információval az országról – írja a manna.ro.

Frunda György, az emberi jogokért felelős bizottság elnöke szerint a görög nyelvből származó cigány kifejezés igenis pejoratív. Felhívta a bizottságok figyelmét arra, hogy nemzetközi szerződések írják elő: minden egyes nemzetnek jogában áll saját magát elnevezni. A romák ezt meg is tették, több országból gyűltek össze első Világkongresszusukra 1971-ben, Londonban, és romáknak kiáltották ki magukat.

Frunda szerint nagy esély van arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elítéli majd Romániát, ha a javaslat törvényerőre emelkedik.

A Román Akadémia szerint a cigány, a kulturális minisztérium szerint a roma a helyes kifejezés, a külügyminisztérium pedig azt továbbította a kormánynak, hogy tulajdonképpen mindegy, milyen kifejezést hivatalosít Románia, mert külföldön úgyse fogja elérni a kívánt hatást a nevek felcserélése.

A javaslat ezután kerül a szenátus plénuma elé, a végleges döntést pedig a képviselőház hozza meg.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
weedor
2011-02-03 12:00:11
Nem tévhit, tegyenek egy kört Bukarestben..

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."