Újraindul: márciusban a roncsautó-, áprilistól a Zöld Ház program

Idén is folytatódnak a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium jól bevált programjai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 11., 08:07
0 hozzászólás. 


"Jelen pillanatban a Környezetvédelmi Alap szakemberei a pályázati kézikönyv utolsó simításain dolgoznak. Egy forgalomból kivont régi autó után továbbra is egy 3.800 lej értékű vouchert jár. Új autó vásárlásakor a polgárok idén is összesen 3 értékjegyet válthatnak be" – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 10-én bukaresti sajtóértekezlete alkalmával.

A program indulási időpontjával kapcsolatosan a miniszter elmondta: számításai szerint március közepe tájától lesznek leadhatóak a régi gépkocsik.
A Környezetvédelmi Alap idei költségvetésével kapcsolatosan Borbély kiemelte: "2009-hez képest tavaly kétszer több pénzt adtunk környezetvédelemmel kapcsolatos befektetésekre, véleményem szerint idén is jó évünk lesz, hiszen az Alap idei költségvetése 5 milliárd lej." Az idén induló új programok közül a miniszter a bicikli utak kiépítését szorgalmazó programot említette.

A Zöld Ház programmal kapcsolatosan Borbély László elmondta: "tavaly július óta a polgárok összesen 18 ezer pályázati iratcsomót tettek le a Környezetvédelmi Alaphoz, ebből 10 ezret sikerült eddig kiértékelnünk. A kifizetett pályázatok száma jelenleg 2 ezer."

"Remélhetőleg áprilisig befejeződik a tavalyi pályázati szesszió kifizetése, és áprilistól indulhat a 2011-es pályázati leadási szesszió. A 2011-re elkülönített keretösszeg 100 millió lej" – emelte ki a miniszter.

A gépkocsik regisztrációs adójára vonatkozó perekkel kapcsolatosa Borbély László hangsúlyozta: "a gépkocsik regisztrációs adójára vonatkozó kormányrendeletet kidolgozásakor azt az alapelvet vettük figyelembe, mi szerint a környezetszennyezőnek fizetnie kell. Ez egy Európai Unós alapelv. Vannak hazai bíróságok, amelyek kikérték az Európai Bíróság véleményét is ez ügyben. Januárban Eleanor Sharpston Uniós ügyvéd, az európai uniós tagországok adózási rendszerének szakértője arra a következtetésre jutott, hogy az általunk kért környezetvédelmi regisztrációs díj nem diszkriminatív."

"Románia nem engedheti meg magának, hogy 722.000.000 lejt költsön a régi, szennyező autók kivételére a forgalomból, de ne hozzon intézkedéseket a külföldről behozandó régi, szennyező autók megállítása érdekében. Tavaly hazánkba 230 ezer autót hoztak be külföldről, ebből 130 ezer 10 évnél régebbi gépkocsi volt" – mondta a miniszter.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."