Túlélte a román kormány a bizalmi szavazást

Nem fogadta el a román parlament az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt szerdán, így helyén marad az Emil Boc vezette kormány.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 18., 08:08
0 hozzászólás. 


Az ellenzéknek 236 igen szavazatot kellett volna összegyűjtenie a kormány megbuktatásához, ám nemhogy ez nem sikerült, de még a voksolásban is csak 216 honatya vett részt. A kormánypártok törvényhozóinak többsége nem élt szavazati jogával – olvasható a manna.ro-n.

A bizalmi szavazásra azt követően került sor, hogy a kormány parlamenti vita nélkül javasolta elfogadásra a módosított munkatörvénykönyvet. Ez a rendkívüli eljárás pedig lehetőséget nyújtott az ellenzéknek a bizalmatlansági indítvány benyújtására.

A bizalmi szavazás eredménye nyomán a parlament által elfogadottnak tekinthető az új törvénykönyv, amelyet a Nemzetközi Valutaalap is támogatott.

Emil Boc miniszterelnök parlamenti beszédében a törvénykönyv módosításának szükségessége mellett érvelt. Elmondta: alaptalanok azok a vádak, miszerint a módosított jogszabály hátrányos lenne a dolgozók számára. Boc szerint a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele révén több új munkahely teremtődik, a feketemunka pedig visszaszorul, így több dolgozónak lesz társadalombiztosítása.

A kormányfő erejét képező Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Albert Álmos szenátor elmondta, hogy a feketemunka elterjedtsége miatt van szükség a munkatörvénykönyv korszerűsítésére. A szenátor szerint Romániában jelenleg 1,7 millió ember dolgozik érvényes munkaszerződés nélkül, vagyis illegálisan. Ezért a magyar szervezet is támogatja a jogszabályt, amelyet elfogadhatónak tart.

Az ellenzék részéről Victor Ponta és Crin Antonescu élesen ostorozta a Boc-kormányt, amely szerintük egy éve állandóan azt ismétli, hogy az ország kilábal a gazdasági válságból, de egyelőre nyoma sincs a fellendülésnek.

A parlamenti vitával párhuzamosan szakszervezeti tüntetésre is sor került a törvényhozó testületet befogadó épület előtt. A szakszervezetek 50 ezer ember jelenlétére számítottak, de végül 8 ezer dolgozó gyűlt össze, akik az új munkatörvénykönyv ellen tiltakoztak.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."