Borbély: jobban odafigyelünk az illegális erdőkivágásokra

Bűncselekménynek számít az is, ha valaki 5 köbméternél kevesebb fát vág ki vagy szállít - jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter és Traian Igas belügyminiszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 19., 07:03
1 hozzászólás. 


2011-ben, az Erdők Nemzetközi Évében elsődleges fontosságú, hogy hangsúlyosabban odafigyeljünk a ROMSILVA és Környezetvédelmi Alap keretén belül támogatott újraerdősítési akciókra valamint az illegális erdőkivágás mértékének csökkentését szorgalmazó ellenőrzésekre - jelentette be Borbély László május 18-án, a belügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten.

"Az illegális erdőirtások, falopások mértékének csökkentésével kapcsolatosan tavaly márciusban kértem legelőször a Belügyminisztérium segítségét, majd ezt követően az Országos Rendőr Főkapitányság szakembereivel közösen kidolgoztunk egy közös ellenőrzési akciótervet, amely 2010 óta működik" - mondta az erdészeti miniszter kiemelve: 2011-ben az országos ellenőrzési akciók során az ellenőrző szervek több mint 193 millió lej értékben róttak ki büntetéseket és 3.403 bűnügyi aktacsomót eszközöltek, melyből jelenleg 2.300-at jutattak el az Ügyészséghez. A vizsgálatok eredményként a hatóságok idén összesen 30.889 köbméter fa-árut koboztak el.

"Az illegális erdőkivágás megállítása érdekében tavaly módosítottuk az erdőgazdálkodással kapcsolatos jogszabályokat. Elsősorban megnöveltük a bírságok értékét, kibővítettük a bírságolható cselekedetek területét és az ellenőrző, büntető szervek körébe bevontuk a csendőrséget, a határőrséget, valamint a vészhelyzeti felügyelőséget (ISU)" - hangsúlyozta Borbély László.

Hamarosan a parlament asztalára kerül egy olyan tervezet, amely bűncselekménynek minősíti majd azt is, ha valaki 5 köbméternél kevesebb fát vág ki vagy szállít törvénytelenül – jelentette be a miniszter. "Remélhetőleg ez a szigorítás nagymértékben fogja csökkenteni az illegális erdőkivágások mértékét" - mondta Borbély.

A miniszter véleménye szerint további gondot jelent, hogy az erdőtulajdonosoknak nincs pénzük, hogy fizessenek az erdejük őrzéséért, védéséért, ezért van az, hogy az illegális erdőkivágások legnagyobb hányada magánkézben levő erdők esetében történik.

Borbély László és Traian Igas belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva elmondták, tárgyalásokat fognak eszközölni az Ügyészség és Legfelsőbb Bírói Tanács képviselőivel a bűnügyi dossziék eredményessége kapcsán.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lachko
2011-05-19 08:28:38
törvény??
Texasi törvényeket ide!!
Nem sokan mennének vissza fát lopni, ha kapnának egy kis sörétet a nemesebbik felükbe :whistle: főlek a közbirtokossági tolvajvezetők!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."