Az előkészítő osztály nem madárijesztő

Új bútort és játszóteret kapnak az előkészítő osztályos gyerekek. A tanítók egész ötödik osztályig nevelik a csemetéket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. február 26., 12:43
0 hozzászólás. 

Márciusban fogják a nevelésügyben jártas szakemberek megvitatni az előkészítő osztályos gyerekek tantervét. A legkisebb kisiskolások új bútorzattal ellátott termekben tanulnak és játszanak szeptembertől, az ehhez szükséges anyagiakat a Tanügyminisztérium bocsátja az intézmények rendelkezésére. A helyi hatóságok lehetőségük szerint kiegészíthetik az erre szánt költségvetést, de nem kötelezik őket erre – jelentette be csütörtökön Oana Badea államtitkár.

 

A tanítókat online készítik elő

A tanítók felkészítése kétféle módon történik: júliustól az internet segítségével, augusztustól pedig munkacsoportokban oktatják őket, az első félév végéig tanácsadásban részesülnek.

A tantervet befejezték, már csak a márciusra meghirdetett közvita van hátra - közölte Badea. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a gyerekek egyénileg kis, szétszedhető padokban ülnek majd, és rendelkezésükre bocsátanak egy játékra alkalmas felületet is. Az iskolákban kifüggesztik majd, hogy hány helyet szánnak az előkészítő osztályosok számára, túljelentkezés esetén, ha lehetőség van rá, akkor vesznek fel még gyerekeket. A tanintézményeknek kötelessége folyamatosan kifüggeszteni a még szabad helyek számát.

 

Kevés az óvodás, nyomás iskolába

Azért szükséges az előkészítő osztályok bevezetése, mert sok kisgyerek nem jár óvodába, napközibe, ezért nem készülnek fel megfelelően az iskolába, és az iskolát abbahagyók száma nagyon magas. A 3-6 évesek 20 százaléka soha nem volt óvodában, az előkészítő osztályosok arányának pedig el kell érnie a 95 százalékot. Az előkészítő osztály nem egy madárijesztő, egy rém, hanem a gyerekek érdekében vezetjük be – indokolta a lépést az államtitkár.

Romániában, ahogy további 21 európai országban is, a gyerekek 6 éves kortól mehetnek iskolába. Vannak azonban kivételek, ha a gyerek megfelel a követelményeknek, akkor már ötéves kortól is elsős lehet, sőt egy teszt megfelelő kitöltésével akár a második osztályba is iratható.

A törvény szerint előkészítő osztályba azok a gyerekek járnak majd, akik szeptemberig betöltik a hatodik életévüket, és nem akarják elsőbe íratni őket a szülők. Azokat a gyerekeket pedig, akik augusztus 31-ig betöltik a hetedik életévüket, kötelezően első osztályba kell íratni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."