Betilthatják a dohányzást

Sokan már 15 éves koruk előtt dohányoznak, van, aki ébredés után rögtön rágyújt. Az Egészségügyi Minisztérium határozottan lép fel a cigaretta ellen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. március 06., 10:55
1 hozzászólás. 

A felnőtt lakosság dohányzási szokásait felmérő globális kutatást indított az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). A felmérésben Románia is részt vett az Egészségügyi Minisztérium felügyelete mellett. A sok részletre kiterjedő eredményeket hétfőn tették közzé.

 

Így szívunk mi

Egészen a beszerzéstől vizsgálták a dohányosokat: ezek szerint a dohányzók túlnyomó része (84,3 százalék) üzletekben, boltokban, áruházakban szerzi be a napi adagot. A kis butikokat a megkérdezettek 6,6 százaléka veszi igénybe cigarettavásárlásnál, míg az alkalmi, mozgó árusokat csupán 3,5 százalék keresi fel beszerzéskor. Nagyon kevesen (2,7 százalék) más személyektől, illetve szintén 2,7 százalék más forrásból szerzi be a dohányárut. Az átlagos láncdohányos nagyjából 273 lejt költ havonta cigire.

Majdnem minden felnőtt (96,3 százalék) úgy gondolja, hogy a cigarettázás komoly betegségeket okozhat, 98,3 százalék szerint tüdőrákot okozhat, 94,6 százalék pedig más rákfajták kialakulásával társítja a cigizést.

Az agyvérzés és a dohányzás kapcsolatát 89,2 százalék tartja nyilvánvalónak, míg a megkérdezettek 90 százaléka szerint jár szívinfarktussal a cigarettázás. Sokkal kevesebben (53,4 százalék) tudják azt, hogy a füstölés csontritkulás kialakulásához is vezethet, vagy, hogy a koraszülés miatt is sokszor a dohányzás tehető felelőssé. Az erekciós gondok és a dohányzás kapcsolatát a megkérdezettek 66,5 százaléka látta valósnak.

 

Az ország negyede füstöl

Bár nagyon sokan (95,2 százalék), de meglepő módon mégsem mindenki vette észre a cigis dobozra nyomtatott dohányzás-ellenes feliratokat – ugyanakkor csupán egynegyedük (27,5 százalék) gondolta, hogy emiatt leszokik a füstölésről.

Romániában 4,85 millió dohányzót tartanak számon jelenleg, ez a lakosság 26,7 százalékát jelenti. A cigizés inkább a férfiakra jellemző: a férfi lakosság 37,4 százaléka dohányzik, a nőknek mindössze 16,7 százaléka hódol ennek a szenvedélynek.

A legtöbb dohányos a 25-44 év közöttiek sorából került ki, míg 65 év felettiek vannak a legkevesebben. Ami a dohányzás gyakoriságát illeti, a legtöbben 17 és 19 éves korukban kezdtek el naponta cigarettázni (43,1 százalék), majd azok következnek, akik már 15-16 éves korukban (21,7 százalék) szívtak. A megkérdezettek 18,1 százaléka 20 évesen, vagy később fogott neki füstölni, míg 17,1 százalék nagyon korán, 15 éves kora előtt.

A felmérésből kiderül az is, hogy a rendszeres cigisek rögtön felkelés után, az első 30 percben rágyújtanak (69,5 százalék), de olyanok is sokan akadnak (26,2 százalék), akik az ébredés utáni első öt percben nekiállnak füstölni.

 

Készül az országos füstelszívó

Az egészségügyi miniszter, Ritli László a közvélemény-kutatással kapcsolatban megjegyezte, hogy már dolgoznak azon a törvénytervezeten, amely betiltaná a közterületeken való dohányzást. A tervezet szerint az éttermekben, szórakozóhelyeken is tilos lenne dohányozni.

A felmérés vezetője, dr. Sorina Irimie szerint mindenütt be kellene tiltani a dohányzást, még otthon és az autókban is, a kutatás szerint ugyanis több mint hétmillió személy van kitéve a cigifüstnek az otthonokban. Irimie hangsúlyozta, hogy tovább növelik a dohányipari termékek árát, egészen addig, amíg azok elérik az Európai Uniós szintet.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
egerke
2012-03-06 11:05:32
en megertem ha duplajara dragitjak a cigarettat hogy legyunk olyanok mint az uniosok na meg osztan ehetjuk a tojast is unios aron de a fiztest nem akarnak egy kisse meg uniosittani :confused:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."