A román külügy nehezményezi Nyirő újratemetését

A külügyminisztérium Magyarország bukaresti nagykövetét is bekérette és kifogásolják Németh Zsolt kritikáját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Füzes Oszkár
Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. május 17., 10:31
1 hozzászólás. 

Bekérette a román külügyminisztérium Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő bírálata és Nyirő József tervezett újratemetése ügyében szerdán – közölte a magyar Külügyminisztérium. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a kérésnek.

A tájékoztatás szerint román részről kifogásolták Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő korábbi kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését.

Az ügyvivő közölte a román féllel, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. A magyar diplomata hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nyitott az együttműködésre az új román kormánnyal, arra várakozással tekint.

Beleszólnak az újratemetésbe?

A Krónika napilap csütörtöki cikkében azt írja, hogy „a román kormány megakadályozni készül" Nyirő József író május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi újratemetését.

A lap „bukaresti forrásokra" hivatkozva közli, hogy szerdán a bukaresti külügyminisztériumba kérették Füzes Oszkárt, aki azonban Marosvásárhelyen tartózkodott, így a külügyi tárcánál az ügyvivő képviselte a bukaresti magyar diplomáciai kirendeltséget. A Krónika értesülései szerint a román külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomatát, hogy „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen" az újratemetés. Azt is javasolták, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményre.

A bukaresti hatalom „beavatkozása" a Krónika szerint nem előzmény nélküli. A napokban az Evenimentul Zilei napilapban megjelent cikk fasisztának és irredentának nevezte Nyirő Józsefet, aki a szerző állítása szerint személyesen románok gyilkolására buzdított Kolozsváron. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet ugyanakkor felszólította a román kormányt, akadályozza meg az író újratemetését, vonja vissza a Nyirőről elnevezett erdélyi iskolák nevét, mivel szerintük az író „a nemzetiszocialista, hungarista vonalat képviseli".

Ki volt Nyirő József?

Nyirő József élete és írásainak megítélése sokban hasonlít Wass Albertére. A főleg erdélyi témákkal és a „magyarság sorskérdéseivel" foglalkozó erdélyi író felszentelt pap volt, amikor szerelmes lett és kiugrott. 1941-ben országgyűlési képviselő lett, ezért Budapestre költözött.

A parlamentnek az 1944-es Szálasi-puccs után is a tagja maradt. 1945-ben Németország nyugati övezetébe emigrált, majd 1950-től haláláig Spanyolországban élt.

Magyarország többször is megpróbálta elérni a kiadatását háborús bűnösként, sikertelenül. Műveit a kommunista kultúrpolitika Magyarországon és Romániában is betiltotta. A Jézusfaragó ember című művét 2012 októberében mutatja be az Új Színház.

Szász nem tud bonyodalomról

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az újratemetést helyben szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke közölte, nincs tudomása arról, hogy diplomáciai bonyodalmak alakultak volna ki a Nyirő-temetéssel kapcsolatban. A székelyudvarhelyi szervezők továbbra is arra készülnek, hogy május 27-én a városban újratemetik Nyírő Józsefet.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Fideszhez közel álló Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait május 23-án ravatalozzák fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahonnan a Boldogasszony Zarándokvonat kegyeleti kocsijában szállítják a Székelyföldre, majd a tervek szerint május 27-én, vasárnap temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.

A Külügyminisztérium kommünikéje kitér arra is, hogy Magyarország „értetlenül áll" a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karával kapcsolatos román döntés előtt, amely "súlyos visszalépést jelent, mert az erdélyi magyarság alapvető szerzett jogait sérti". A magyar fél – olvasható a dokumentumban – fontosnak tartja, hogy a két kormány a nyitott kérdéseket tárgyalásos úton rendezze.

A május 7-én hivatalba lépett baloldali román kormány első intézkedéseivel megakadályozta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának a létrehozását.

uh.ro/index.hu



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-05-18 10:33:19
Mit is lehet várni a románoktól, főleg ha kommunista...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."