Tízmilliárdokba került az emigráció

3,5 millió személy hagyta el az országot az elmúlt 40 évben. Románia 40-50 milliárd eurót veszített.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kivándorlás
Közel félmillió magyar vándorlt ki
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. május 23., 15:59
0 hozzászólás. 

"Romániából az elmúlt negyven évben 3,5 millióan emigráltak, amit közönnyel kezelt mind Ceauşescu, mind pedig a '89 utáni vezetés. Elvesztettünk németeket, zsidókat, doktorokat és mérnököket. Fiatalok voltak, családalapítás előtt vagy kezdetén, és más, egyébként is gazdag országok gazdaságát gyarapították" – jegyezte meg egy felmérés szerdai ismertetése közben Dragoş Roşca.

A Gemisa befektetési alap vezetője szerint Románia az emigráció miatt 40-50 milliárd eurót vesztett az elmúlt 40 évben. (A hírügynökségi tudósítás nem tér ki arra, a magyarok közel félmilliós kivándorlása mekkora gazdasági veszteséggel járt az ország számára.)

"Minden, középfokú végzetséggel rendelkező személyre az állam tízezer eurót költ addig, amíg az illető belép a munkaerőpiacra. Ha az állampolgárnak felsőfokú végzettsége van, akkor az állam költsége ennek a duplája, azaz 20 ezer euró.

Románia tehát az elmúlt 40 évben 40-50 milliárd eurót veszített Olaszország, Németország, Spanyolország, Kanada, Amerika javára. Kínlódunk az EU-s alapok lehívásával, és közben milliárdokat veszítünk a külföldre távozó románok miatt. Az a probléma, hogy a vállalkozói réteg nem tud hatást gyakorolni a kormányra, hogy az korlátozza ezt a jelenséget" – érvelt Roşca.

A Romanian Business Leaders Alapítvány (RBLS) és GfK Románia együttműködésében készült tanulmányból kiderül, hogy a vállalkozók leginkább a képzett munkaerő kivándorlása miatt aggódnak.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."