Kevesebb az orvosi műhiba nálunk?

Az orvosi műhibák számát tekintve Románia az EU-s átlag alatt található, pedig orvosaink többet dolgoznak, és a legrosszabbul fizetettek is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Orvosi műhiba
2006 és 2011 között a Román Orvosi Kamara 725 orvosi műhibát regisztrált
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. május 24., 08:56
0 hozzászólás. 

Az orvosi műhibák száma nem nőtt az elmúlt időszakban, viszont a reklamációké igen. A hibabejelentések ún. széria törvény szerint történnek: egyik reklamáció megjelenése után újabbak jelentkeznek – érvelt prof. Dr. Vasile Astărăstoae, a Román Orvosi Kamara elnöke..

Agyonhajszolják magukat az orvosok

Astărăstoae szerint az orvosok túlhajszoltak, stresszhelyzetben pedig növekszik a hibalehetőség. Romániában nem tartják be az európai direktívákat, ami a heti munkaórákat illeti: Európában az orvosok munkaideje nem haladja meg a 38 órát ügyelettel együtt sem, míg Romániában ügyelettel együtt 58-60 órát dolgoznak.

"Egy kisebb kórházban, ahol nincs elegendő orvos, egy doktor kétnaponta ügyeletes. Már most orvoshiánnyal küszködünk, és a most végzős orvosok nem tudják pótolni a kivándorlókat" – jegyezte meg a kamara elnöke. 2007 óta 8600 orvost képeztek ki, az elmúlt öt évben viszont 11 200-an távoztak az országból. A kivándorlás aggasztó méretű, az elment orvosok képzése pedig mintegy három milliárd lejbe került, ami szintén a veszteség oldalon jelenik meg, mondta a kamara elnöke.

Nálunk a legkisebbek az egészségügyi fizetések egész Európában. Míg Nagy-Britanniában az egészségügyi dolgozók az átlagbér több mint négyszeresét kapják, Franciaországban a 3,4-szeresét, de még Bulgáriában is az 1,1-szeresét, addig a hazai orvosok átlagos keresete a teljes gazdaságra számolt átlagbér 77 százaléka.

A 2009-ben befagyasztott állások miatt az országban maradt orvosok túlterheltek, de az orvoshiány akkor látszik majd meg igazán, amikor Románia bevezeti a munkaórákra érvényes európai előírásokat.

A kormány 500 állást szabadított fel szerdán az egészségügyben, azaz a kórházak ennyit hirdethetnek meg. 200 állást két iaşi-i egészségügyi intézmény kapott - jelentette be közleményben Vasile Cepoi egészségügyi miniszter.

916 orvost panaszoltak be, egyet rúgtak ki

2006 és 2011 között a Román Orvosi Kamara fegyelmi bizottsága 725 orvosi műhibáról szóló iratcsomót regisztrált, ezekben 916 orvos ellen érkezett panasz, közülük 198-at meg is büntettek. 2006-ban 112 orvost panaszoltak be, 2011-ben ezek száma 187-re ugrott.

2006 és 2008 között a szülészek és a nőgyógyászok miatt érkezett a legtöbb reklamáció, 2007 és 2010 között a sebészekre, 2009-ben a családorvosokra, míg 2011-ben a belgyógyászokra és a kardiológusokra panaszkodtak elsősorban.

Az összes megbüntetett orvos közül az elmúlt hat évben a legtöbbet megrótták, 13-at pénzbírsággal büntettek, 11-et felfüggesztettek, egy orvost pedig kizártak az orvosi kamarából.

A legutóbbi héten négy család jelentett be orvosi műhibát.

manna.ro/mediafax



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."