Sport » Egyéb sport

Udvarhelyszéket képviselték az olimpián

Csupán pár nap, fellobban a láng Londonban. Az évtizedek során több székelyudvarhelyi és környékbeli sportoló is járt olimpián.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

olimpia, lang
Udvarhelyszéki olimpikonoknak is szurkolhattunk.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. július 25., 16:54
0 hozzászólás. 

Olimpikonokban Székelyudvarhelyen és környékén sincs hiány. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy innen származó sportolók legtöbbször Magyarországot vagy Németországot képviselték az olimpiákon.

De nézzük időrendben, kik is voltak ők. Az első a sorban Keresztes Lajos, aki Alsósófalván született: kötöttfogású birkózó volt. Két olimpián vett részt: 1924-ben ezüstérmes lett, négy évvel később, Amszterdamban aranyérmet szerzett.

A korondi birkózó, Lőrincz Márton 1934-ben Stockholmban Európa-bajnok lett, majd két évvel később, az 1936-os berlini olimpián a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában olimpiai aranyérmes lett.

dobosferenc

Összesen nyolc olyan olimpikonunk van, aki Székelyudvarhelyt jelöli meg szülőhelyeként. Ifj. dr. Dobos Ferenc (a képen balról az első) még egyetemi tanulmányai alatt, Budapesten tagja volt a magyar evezős-válogatottnak. Szintén az 1936 évi berlini olimpián volt jelen. A kormányos nélküli négyesek viadalában kilencedik helyen végzett, három budapesti csapattársával.

Barabás András atléta szintén udvarhelyi születésű, de a Bukaresti Dinamo távfutójaként két olimpián is volt: 1960-ban Rómában, négy évvel később pedig Tokióban. Érmet nem sikerült szereznie.

ilyes magda

Két udvarhelyi kézilabdázó, Lackovicsné Magyari Mária és Ilyés Miklós Magda az 1970-es években stabil tagjai voltak a román válogatottnak: mindketten bekerültek az 1976 évi, Montreali olimpiára kiutazott román csapatba – a gárda a negyedik helyen végzett, a bronzmeccset a magyarok ellen veszítették el.

1992-ben Barcelonában két udvarhelyi születésű birkózó lépett szőnyegre: az 1968-as születésű Szabó László német színekben (Schneider Ludwig néven) a tizedik lett kategóriájában, illetve a magyar válogatott versenyzője volt egykori kollégája, Elekes Endre.

Fejér-Konnerth Zoltán

A legfrissebb udvarhelyi olimpikonok még mindig aktív sportolók. Ilyés Ferenc kézilabdázó (Ilyésné Miklós Magda fia) az athéni olimpián vett részt. Akkor a magyar válogatott nagyon jól szerepelt, negyedik helyezést ért el. Ilyés tagja a mostani keretnek is, így második olimpiájára készül. Az 1978-ban született Fejér-Konnerth Zoltán a német asztalitenisz-válogatott tagjaként (társa Timo Boll volt) játszott, de helyezést nem értek el.

Van nekünk is, akikre büszkék lehetünk!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."